Η queer ατζέντα της εβδομάδας: Στο πνεύμα των ημερών

20/02/2024

Φιλεναδάρες πολύ καλησπέρα σας, επιστρέψαμε σήμερα μετά από μια εντελώς και απολύτως πανηγυρική queer εβδομάδα για να πανηγυρίσουμε δίχως αύριο, δίχως όρια, δίχως ενοχές και τύψεις. Συγκεντρώσαμε για τα μάτια σας μόνο, queer εκδηλώσεις, ταινίες και παραστάσεις, τις οποίες θα βρείτε στην παρακάτω λίστα.

Θέατρο

«Κομμάτια και Θρύψαλα» Studio Κυψέλης (Σπετσοπούλας 9)

«Κομμάτια και Θρύψαλα» 50 χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα, το αριστούργημα του Γιώργου Σκούρτη, όπως το έφερε στα μέτρα μας και στα δικά σας ο Γιάννης Σολδάτος και με τα νέα επεισόδια έγινε επίκαιρο όσο ποτέ, σε σκηνοθεσία από τον Γιώργο Λιβανό, έρχεται στο Studio Κυψέλης. Έναρξη παραστάσεων Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.

Η Προξενήτρα – Θέατρο ΡΕΞ (Πανεπιστημίου 48)

Η κωμωδία του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα, Θόρντον Ουάιλντερ, που άνοιξε αυλαία τον Δεκέμβριο του 1955 στο Μπρόντγουεϊ, κάνοντας ρεκόρ παραστάσεων και τους κριτικούς να την υποδέχονται με ενθουσιώδη σχόλια, ανεβαίνει στη Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη – Θέατρο REX σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Η παράσταση θα προβάλλεται κάθε Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη, και Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:30 και 20:30 και Κυριακή στις 19:00.

Ταινίες

Νέα Ήπειρος

Δύο «καταραμένοι» εραστές, μια «βρώμικη» Αθήνα, μια κακοποιητική, μάτσο κοινωνία όπου όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, ένα εκπληκτικό δίδυμο. Μα προπάντων, ένα εκρηκτικό love story είναι η νέα ταινία του Παντελή Παγουλάτου «Νέα Ήπειρος», που θα βγει στους κινηματογράφους στις 15 Φεβρουαρίου.

Εκδηλώσεις

3 μέρες Αντίποδες & περιοδικό βλάβη (Δροσοπούλου 52)

Οι εκδόσεις Αντίποδες και το περιοδικό βλάβη έρχονται για το τριημερο, 23-25 Φλεβάρη 2024, στο little drop of color του βιβλιοκαφέ/βιβλιομπάρ red n’ noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη). Εκεί θα μας περιμένου βιβλία, περιοδικά, τσιτ τσατ, μουσικές, καφέδες, ποτά και πολλές εκπλήξεις! Την Παρασκευή από τις 17:00 ως τις 22:00, το Σάββατο 12:00 μέχρι 22:00 και την Κυριακή από 14:00 ως τις 21:00.

Affect editions: Συνάντηση 0001- Κομπραί (Διδότου 34)

Οι εκδόσεις Affect μας καλούν στην πρώτη συνάντηση παρουσίασης και βιβλιοπαρουσίασης την Πέμπτη 22/2 στο βιβλιοπωλείο Κομπραί (Διδώτου 34), με αφορμή την έκδοση των δύο πρώτων τίτλων: «Γενεαλογίες Ασφάλειας – Ελέγχου – Αστυνόμευσης: Τρία κείμενα για την κατάργηση της Αστυνομίας» από τους Θανάση Λάγιο, Στάθη Παπασταθόπουλο, Νίκο Χαραλαμπόπουλο και «Για την αποσυντάσσουσα εξουσία» του Mario Tronti με εισαγωγή του Idris Robinson.

Το πρόγραμμα θα έχει ως εξής :

19:00 – Καταργώντας την αστυνομία, αποσυντάσσοντας την εξουσία, ή μιλώντας για το πιθανό ως πιθανό

Ομιλητές: Τηλέμαχος Αντωνόπουλος Δουφεξής Αλέξανδρος Γεωργίου

21:00 – dj set Αντρέας Ράγκναρ Κασάπης

Παρουσίαση του βιβλίου «Ίντερσεξ» της Δήμητρας Τζανάκη – Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5)

Οι Ψηφίδες μας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Τζανάκη, «Ίντερσεξ: Η κατασκευή και το καθεστώς αλήθειας του φύλου στη Δύση», τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19:30 στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3, Αθήνα 105 52). Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ουρανία Γεωργοπούλου (διευθύντρια ερευνών Ελλ. Ινστ. Παστέρ), Χλόη Κολύρη (queer ψυχαναλύτρια-ψυχίατρος), Ειρήνη Δαφέρμου και Θανάσης Λάγιος (δρ. φιλ. ΕΚΠΑ). Θα συντονίσει η Βασιλική Βουβάκη (ιδρυτικό μέλος της intersex Greece).

Μπορεί να είναι γραφικό κείμενο που λέει "ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΖΑΝΑΚΗ ΙΝΤΕΡΣΕΞ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΚΑΤΑΣΚΕΥΗΚΑΙΤΟΚΑΘΕΣΤΟΣΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΦΥΛΟΥΣΤΗΔΥΣΗ Οι ΨΗΦΙΔΕΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου ΧΡΣΤΟΣΜΑ4Σ Δήμητρα Τζανάκη ΙΝΤΕΡΣΕΞ: H κατασκευή και το καθεστώς αλήθειας του φύλου στη Δύση 4 ΙΑΛΕΚΤΙΚΗ Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024, 19:30 στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Αθήνα 105 52) Για το βιβλίο θα μιλήσουν ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ (διευθύντρια ερευνών Ελλ. Ινστ. Παστέρ), xлoH ΚΟΛΥΡΗ (queer ψυχαναλύτρια- -ψυχίατρος), ΕΙΡΗΝΗ ΔΑΦΕΡΜΟΥ και ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΑΓΙΟΣ (δρ φιλ. ΕΚΠΑ) Συντονίζει ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΒΟΥΒΑΚΗ ιδρυτικό μέλος της intersex Greece) ΨΗΦΙΔΕΣ"
Δες και αυτό!