Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνει ελπίδες στις τρανς γυναίκες

0
208
Ένας χειρουργός ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια cis γυναίκα, δήλωσε ότι παρόμοιες μεταμοσχεύσεις σε τρανς γυναίκες είναι πιθανότατα 10 έως 20 χρόνια μακριά.

Τον Φεβρουάριο, ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, James Smith, και η συνάδελφός του, Isabel Quiroga, από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης, πραγματοποίησαν μεταμόσχευση μήτρας σε μια γυναίκα, της οποίας η 40χρονη αδελφή ήταν πρόθυμη να δωρίσει τη δική της, έχοντας εκείνη ήδη γεννήσει δύο παιδιά.

Η 34χρονη λήπτρια, η οποία ζει στην Αγγλία και δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, βίωσε τη μεταμόσχευση κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης που διήρκεσε περισσότερες από εννέα ώρες στο νοσοκομείο Churchill, στην Οξφόρδη.

Το γεγονός αυτό είναι ελπιδοφόρο καθώς είναι πιθανό οι μεταμοσχεύσεις μήτρας να μπορούν να γίνονται σε τρανς γυναίκες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κυοφορήσουν, αλλά ο Smith δήλωσε ότι το εγχείρημα αυτό απέχει ακόμα δεκαετίες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει «τεχνική δυνατότητα» για την εκτέλεση της επέμβασης σε τρανς γυναίκες λόγω της διαφορετικής ανατομίας της λεκάνης και των αγγείων, και των προβλημάτων με το μικροβίωμα – το δίκτυο των μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, εξήγησε.

Σύμφωνα με βρετανική εφημερίδα, είπε: «Η δική μου αίσθηση είναι ότι αν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μεταμοσχεύσεις από ένα βιολογικό φύλο προς ένα άλλο, αυτές απέχουν πολλά χρόνια. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα. Η υποψία μου είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 έως 20 χρόνια».

Η ομάδα που πραγματοποίησε την επέμβαση την χαιρέτισε ως τεράστια επιτυχία, με τη λήπτρια να ελπίζει ότι θα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση αργότερα φέτος.

Μια ιατρική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Fertility and Sterility, τον Ιανουάριο, ανέφερε: «Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκα τον 21ο αιώνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, αν όχι νωρίτερα».

Ο Δρ Narendra Kaushik, χειρουργός στην ινδική πρωτεύουσα, δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι η μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκες είναι «το μέλλον».

Οι μεταμοσχεύσεις μήτρας είναι επί του παρόντος σπάνιες, δαπανηρές και πειραματικές χειρουργικές επεμβάσεις που συνήθως βασίζονται σε όργανα δωρητών. Συχνά γίνονται σε άτομα που γεννιούνται χωρίς μήτρα, ώστε να μπορούν να κυοφορήσουν και να γεννήσουν.

Η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και πάλι στις ΗΠΑ.

Περίπου 50 μωρά έχουν πλέον γεννηθεί παγκοσμίως ως αποτέλεσμα μεταμοσχεύσεων μήτρας.

Ο Kaushik, ο οποίος έχει 15ετή εμπειρία σε χειρουργικές επεμβάσεις που επιβεβαιώνουν το φύλο, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά θα συμβεί σύντομα. Έχουμε τα σχέδιά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι».