Μπορεί μια τρανς γυναίκα να κυοφορήσει; | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεταμόσχευση μήτρας

05/03/2024
από
Μπορούν οι τρανς γυναίκες να κυοφορήσουν; Η απάντηση ίσως να είναι θετική στο μέλλον, όταν εξελιχθεί κι άλλο η πρακτική της μεταμόσχευσης μήτρας σε τρανς γυναίκες. 

Ένας χειρουργός που πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια cis γυναίκα έχει δηλώσει ότι παρόμοιες μεταμοσχεύσεις σε τρανς γυναίκες είναι πιθανώς περίπου 10 έως 20 χρόνια μακριά.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο καθηγητής του Imperial College του Λονδίνου, James Smith, και η συνάδελφός του, Isabel Quiroga, από το Κέντρο Μεταμοσχεύσεων της Οξφόρδης, πραγματοποίησαν μεταμόσχευση μήτρας σε μια cis γυναίκα, της οποίας η 40χρονη αδελφή ήταν πρόθυμη να της δωρίσει τη δική της, έχοντας ήδη γεννήσει δύο παιδιά.

Η 34χρονη λήπτρια, η οποία ζει στην Αγγλία και δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, έλαβε τη μεταμόσχευση κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης που διήρκεσε περισσότερες από εννέα ώρες στο νοσοκομείο Churchill, στην Οξφόρδη.

Υπάρχει η ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορούν να γίνονται μεταμοσχεύσεις μήτρας σε τρανς γυναίκες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κυοφορήσουν και να αποκτήσουν παιδί με αυτόν τον τρόπο, αλλά Smith δήλωσε ότι η πραγματικότητα απέχει ακόμη δεκαετίες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει «τεχνική δυνατότητα» για την εκτέλεση της επέμβασης σε τρανς γυναίκες, λόγω της διαφορετικής ανατομίας της λεκάνης και των αγγείων, του σχήματος της λεκάνης και των προβλημάτων με το μικροβίωμα – το δίκτυο των μικροοργανισμών που ζουν στο ανθρώπινο σώμα, εξήγησε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα I, είπε: «Η δική μου αίσθηση είναι ότι αν πρόκειται να γίνουν τέτοιες μεταμοσχεύσεις, αυτές θα γίνουν σε πολλά χρόνια. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλά βήματα. Η υποψία μου είναι ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 έως 20 χρόνια».

Η ομάδα που πραγματοποίησε την επέμβαση την χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία, με τη λήπτρια να αποθηκεύει έμβρυα με την ελπίδα να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση αργότερα.

Παράλληλα, μια ιατρική έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Fertility and Sterility, τον Ιανουάριο του 2023, ανέφερε: «Η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκα τον 21ο αιώνα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια, αν όχι νωρίτερα».

Ο Δρ Narendra Kaushik, χειρουργός στην πρωτεύουσα της Ινδίας, δήλωσε τον Μάιο του 2022 ότι η μεταμόσχευση μήτρας σε τρανς γυναίκες είναι «το μέλλον».

Ωστόσο, προς το παρόν η συγκεκριμένη πρακτική (σε cis γυναίκες) είναι σπάνια, δαπανηρή και πειραματική χειρουργική επέμβαση που συνήθως βασίζεται σε όργανα δωρητών. Συχνά γίνονται σε άτομα που έχουν γεννηθεί χωρίς μήτρα, ώστε να μπορούν να κυοφορήσουν και να γεννήσουν.

Η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση μήτρας πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία το 2014. Δύο χρόνια αργότερα, η επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και πάλι στις ΗΠΑ.

Περίπου 50 μωρά έχουν πλέον γεννηθεί παγκοσμίως ως αποτέλεσμα μεταμοσχεύσεων μήτρας.

Ο Kaushik, ο οποίος έχει 15ετή εμπειρία σε χειρουργικές επεμβάσεις που επιβεβαιώνουν το φύλο, δήλωσε: «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό, αλλά θα συμβεί σύντομα. Έχουμε τα σχέδιά μας και είμαστε πολύ αισιόδοξοι».
Δες και αυτό!