Συνεχίζεται η απαγόρευση του gender-affirming care στο Κεντάκι

04/08/2023
από
Ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Κεντάκι αποφάσισε ότι η απαγόρευση της φροντίδας για την επιβεβαίωση φύλου (gender-affirming care) μπορεί να συνεχιστεί, και η οποία απαιτεί επίσης το detransition τρανς νέων που ήδη λαμβάνουν αυτήν τη φροντίδα.

Ο επικεφαλής δικαστής Jeffrey Sutton έγραψε στην απόφαση ότι «ο λαός του Κεντάκι θέσπισε την απαγόρευση μέσω του νομοθετικού του σώματος» και «αυτό το σώμα -όχι οι αξιωματούχοι που διαφωνούν με την απαγόρευση- καθόρισε τις πολιτικές της Κοινοπολιτείας».

Η αγωγή Doe v. Thornbury, αμφισβήτησε το σαρωτικό αντί-τρανς νομοσχέδιο που πέρασε σε νόμο παρά το βέτο του κυβερνήτη Andy Beshear (D) τον Μάρτιο. Είναι ένας από τους πιο ακραίους νόμους που θεσπίστηκαν πρόσφατα σε νομοθετικά σώματα στα οποία κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Εκτός από την απαγόρευση της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο για τους τρανς νέους, το νομοσχέδιο απαγορεύει τη χρήση τουαλετών που αντιστοιχούν στο φύλο των τρανς παιδιών στα σχολεία, συγχέει και αποκλείει από τη σεξουαλική αγωγή θέματα που σχετίζονται με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και πληροφορίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και απαγορεύει στο προσωπικό και τους μαθητές των σχολείων να απευθύνονται με τις σωστές αντωνυμίες στα τρανς παιδιά. Η αγωγή, ωστόσο, επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη διάταξη που απαγορεύει τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο.

Σε ανακοίνωσή της νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση ACLU χαρακτήρισε τον νέο νόμο ως μια κατάφωρη κυβερνητική παρέμβαση στην προσωπική λήψη αποφάσεων των οικογενειών.

«Το νομοσχέδιο αποτελεί επίθεση από μια ομάδα που δεν θέλει να αφήσει τα τρανς άοτμα να ζουν ανοιχτά και ελεύθερα ως ο εαυτός τους», δήλωσε άτομο από την ACLU. «Η απαγόρευση της ιατρικά αναγκαίας φροντίδας για τους τρανς νέους δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη ή από έγκριτους μεγάλους ιατρικούς οργανισμούς».

Αλλά ο δικαστής Sutton διαφώνησε. Σε μια παρόμοια απόφαση που επέτρεψε να τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο στο Τενεσί, ο Sutton φέρεται να έγραψε ότι η υποστήριξη της φροντίδας που επιβεβαιώνει το φύλο από μεγάλους ιατρικούς οργανισμούς ήταν «σίγουρα σχετική» αλλά «όχι καθοριστική».

Στη δήλωση βέτο του κυβερνήτη Beshear για το νομοσχέδιο, είπε ότι «αφαιρεί την ελευθερία από τους γονείς να λαμβάνουν προσωπικές οικογενειακές αποφάσεις» και ότι θα προκαλέσει «αύξηση των αυτοκτονιών μεταξύ των νέων του Κεντάκι». Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε «ντεντέκτιβ» που θα αναγκαστούν να εισβάλουν στις ζωές των μαθητών.

Μετά την υπερψήφιση του βέτο από το νομοθετικό σώμα, η εκτελεστική διευθύντρια της ACLU-KY, Amber Duke, κατηγόρησε το σώμα για την εσπευσμένη ψήφιση του νόμου.

«Οι τρανς πολίτες του Κεντάκι, οι επαγγελματίες ιατρικής και ψυχικής υγείας και οι διαπιστευμένες επαγγελματικές ενώσεις παρακάλεσαν τους νομοθέτες να ακούσουν τους ειδικούς και όχι την επιβλαβή ρητορική που βασίζεται στον φόβο και το μίσος. Οι εκκλήσεις τους έπεσαν στο κενό, καθώς η γενική συνέλευση πέρασε το νομοσχέδιο μέσα σε λίγες ώρες».
Δες και αυτό!