Τα αποτελέσματα της έρευνας  «Ρητορική μίσους κατά των ίντερσεξ ατόμων στην Ελλάδα» παρουσίασε χθες η Ελληνική Κοινότητα Ίντερσεξ –  Ιntersex Greece στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης.

Η έρευνα αποτυπώνει για πρώτη φορά τη ρητορική μίσους κατά των ίντερσεξ ατόμων στη χώρας (πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της ILGA Europe).

Η εκδήλωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 6, με τη δημοσιογράφο και Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φωτεινή Κοκκινάκη, να καλωσορίζει τον κόσμο που βρισκόταν στον χώρο και να παρουσιάζει το άτομα που συμμετείχαν στο πάνελ. Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την Ιntersex Greece για το πολύτιμο έργο της ενώ τόνισε την ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση γύρω από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στη χώρας μας.Η πρώτη που πήρε τον λόγο ήταν η πρόεδρος του ΔΣ της Ιntersex Greece, Βάσω Βουβάκη, η οποία μίλησε για «μια έρευνα με σοκαριστικά ευρήματα», ενώ εστίασε στο πόσο επείγουν να γίνουν «οι απαραίτητες αλλαγές που θα βοηθήσουν στην άρση του στίγματος και θα προσφέρουν μεγαλύτερη ορατότητα στα ίντερσεξ άτομα». Η κ. Βουβάκη έκανε, επίσης, αναφορά στον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα (4958/2022: άρθρα 17 – 20) απαγορεύοντας τις επεμβάσεις «κανονικοποιήσης» φύλου στα ίντερσεξ παιδιά, μιλώντας για μια «μεγάλη νίκη», σχολιάζοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει «αρκετός δρόμος μπροστά ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή του». Τέλος, διάβασε ένα μήνυμα από τα ίντερσεξ μέλη της οργάνωσης.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας της Ιntersex Greece, Ρηνιώ Σημεωνίδου, αναφερόμενη και στη δική της ιστορία ως μητέρα ίντερσεξ παιδιού, περιέγραψε με λεπτομέρειες τον – εγκληματικό- τρόπο με τον οποίο συχνά οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ έμβρυα, βρέφη και παιδιά. Αναφέρθηκε στις παραβιάσεις που συχνά γίνονται στα σώματα των ίντερσεξ ατόμων ενώ μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι «να διαδοθεί η γνώση» γύρω από τα ζητήματα της ίντερσεξ κοινότητας.

Μιλώντας για την έρευνα, η Δρ Νικολέττα Πικραμένου – νομικός, ειδική επιστήμονας και μέλος της Intersex Greece, τόνισε πως πρόκειται «για την πρώτη έρευνα για ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα, στην οποία, μάλιστα, η ερευνητική ομάδα είχε συμβουλευτικό λόγο με τα ίντερσεξ άτομα να συμμετέχουν ενεργά». Ως προς τα αποτελέσματα επικεντρώθηκε στη ρητορική μίσους που βιώνουν τα ίντερσεξ άτομα στο οικείο τους περιβάλλον, στο σχολείο αλλά και στην κακοποίηση από τους γιατρούς. Σημαντική ήταν η επισήμανσή ήταν ότι τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα «δεν γνώρισαν ότι ο αντιρατσιστικός νόμος στην Ελλάδα αναφέρεται και στα ίντερσεξ άτομα (σ.σ. στον νόμο γίνεται η χρήση «χαρακτηριστικά φύλου», όχι ίντερσεξ)». Ολοκληρώνοντας την ομιλία της τόνισε την ανάγκη για την έκδοση ειδικής εγκυκλίου από το υπουργείο Υγείας για την ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την επιμόρφωση τόσο των νομικών, όσο και του γενικότερου πληθυσμού.

Τέλος, ο ερευνητής Φοίβος Κορορός – Συμεωνίδης επικεντρώθηκε στη ρητορική μίσους στο κόσμο του διαδικτύου και κυρίως σε αυτόν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφερόμενος στους τοξικούς και κακοποιητικούς – ως προς την ίντερσεξ κοινότητα – όρους μου συναντάμε είτε λόγω φοβικής/ρατσιστικής συμπεριφοράς είτε λόγω άγνοιας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναρτηθούν λεπτομερώς στην ιστοσελίδα της Ιntersex Greece. 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!