Η «Πολύχρωμη Ομπρέλα Ξάνθης» καλεί τους βουλευτές του νομού να ψηφίσουν το Ν/Σ για την ταυτότητα φύλου

Θέση για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου παίρνει η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης, η οποία καλεί τους βουλευτές του Νομού να ψηφίσουν το νομοσχέδιο και προτείνει μια σειρά από βελτιωτικές τροποποιήσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης καλεί τους βουλευτές του Νομού Ξάνθης να ψηφίσουν τις τροπολογίες για τη νομοθετική βελτίωση του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.
Στις 26/9/2017 ξεκίνησε στην Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το Νομοσχέδιο της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου. Πρόκειται για ένα Νόμο που θα δώσει ανάσα αξιοπρέπειας και θα βελτιώσει τη ζωή των τρανς ανθρώπων. Έως τον Απρίλη του 2016, εάν ένα τρανς άτομο ήθελε να κάνει μεταβολή των στοιχείων του στα επίσημα έγγραφά του (ταυτότητα, διαβατήριο, βιβλιάριο υγείας κτλ), επιβάλλονταν να προβεί σε χειρουργικό επαναπροσδιορισμό φύλου με ορμονοθεραπεία, ψυχιατρική παρακολούθηση και πραγματογνωμοσύνη, και απαιτούνταν παρουσία του ενώπιον του δικαστηρίου για τη μεταβολή των εγγράφων. Όλη αυτή η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, με μεγάλο κόστος, και κυρίως ασκούσε εξουσία στα σώματα των τρανς ατόμων με επιβεβλημένη στείρωση, προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουν το καταχωρισμένο φύλο τους στα επίσημα έγγραφά τους. Παράλληλα τα τρανς άτομα αποκλείονταν κοινωνικά, και αντιμετώπιζαν πρακτικά προβλήματα στην καθημερινότητά τους, όπως στην ενοικίαση ενός σπιτιού, στις τραπεζικές συναλλαγές, στην εύρεση εργασίας, επειδή τα στοιχεία που αναγράφονταν στα έγγραφά τους ήταν διαφορετικά από την εξωτερική τους εμφάνιση. Βιώματα τα οποία μας είναι γνωστά μιας και στην Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης συμμετέχει τρανς άτομο.
Νομοσχέδιο

Με το παρόν νομοσχέδιο πλέον καταργούνται όλα τα προαπαιτούμενα που ζητούσε ο νομοθέτης για τη διαδικασία αλλαγής του καταχωρισμένου φύλου και προσέβαλλαν έναν τρανς άνθρωπο, και πλέον θα πραγματοποιείται με δίκη, δηλαδή αυτοπρόσωπη δήλωση ενώπιον του δικαστηρίου, όμως με μυστικότητα για να υπάρχει σεβασμός στα προσωπικά δεδομένα.

Το παρόν Νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου συζητήθηκε διεξοδικά στην επιτροπή της Βουλής με σκοπό να βελτιωθεί σε κάποια προβληματικά σημεία τα οποία και πάλι δημιουργούν αποκλεισμούς, όπως για τα τρανς ανήλικα άτομα και τα τρανς έγγαμα άτομα. Τη Δευτέρα στις 9 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και την Τρίτη προς ψήφιση.

Όμως, από το Νομοσχέδιο αποκλείονται πρώτον τα άτομα που δεν ανήκουν στο δίπολο αρσενικό ή θηλυκό  και δεύτερον  τα άτομα που έχουν γεννηθεί με ανατομικά ή και ορμονικά χαρακτηριστικά και των δυο φύλων, τα ίντερσεξ άτομα (συχνά χρησιμοποιείται ο αδόκιμος και προσβλητικός όρος «ερμαφρόδιτος»). Όντας μια ομάδα στην οποία συμμετέχουν ίντερσεξ άνθρωποι γνωρίζουμε πολύ καλά μέσα από τα βιώματα μέλους μας την ψυχολογική ταλαιπωρία, τις επεμβάσεις στο σώμα και στον οργανισμό αυτών των παιδιών, με την ιατρική κοινότητα να επιβάλλει στην οικογένεια με το που γεννηθεί το παιδί της να επιλέξει ένα από τα δυο φύλα και να το υποβάλλει σε ορμονοθεραπεία και «διορθωτικές» χειρουργικές επεμβάσεις. Άρα, είναι τώρα ευκαιρία μέσα από το παρόν Νομοσχέδιο να δοθεί η δυνατότητα να υπάρχει η επιλογή της κενής καταχώρησης ή τρίτης καταχώρησης φύλου για όλα τα ίντερσεξ παιδιά αλλά και για όσους ανθρώπους δεν τους καλύπτει το δίπολο αρσενικό-θηλυκό.

Κάλεσμα προς τους βουλευτές

Καλούμε τους βουλευτές της Ξάνθης, κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, κ. Γιαννακίδη Ευστάθιο, κ. Στογιαννίδη Γρηγόριο,  να μελετήσουν και να ψηφίσουν τις τροποποιήσεις που προτείνουμε να γίνουν για τη βελτίωση του Νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Οι τροποποιήσεις που έχει καταγράψει η ομάδα Πολύχρωμο Σχολείο και τις συνυπογράφουμε είναι:

  • Επέκταση της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου στα ανήλικα, στη βάση του αυτοπροσδιορισμού και του βέλτιστου συμφέροντος τους, με αίτημα των νομίμων εκπροσώπων τους.
  • Κενή ή Τρίτη καταχώριση φύλου για όλα τα παιδιά, με αίτημα των νομίμων εκπροσώπων τους.
  • Εναλλακτικά, κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη ενός ειδικού εγγράφου που οι γονείς θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να βεβαιώσουν την ταυτότητα φύλου του παιδιού, το οποίο θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα ως προς τους φορείς / τις υπηρεσίες που κατατίθεται (εκπαίδευση κ.α.).
  • Ποινικοποίηση «διορθωτικών» επεμβάσεων στείρωσης ή «κανονικοποίησης» του ανατομικού φύλου, ορμονοθεραπειών και «επανορθωτικών θεραπειών» φύλου χωρίς την ενημερωμένη συναίνεση του παιδιού
  • Κατά περίπτωση, όπου αναφέρονται στο νομοσχέδιο όροι ή παράγωγα για την διεμφυλικότητα κρίνεται αναγκαία η προσθήκη και για ίντερσεξ: διεμφυλικά/ίντερσεξ άτομα ή διεμφυλικότητα/ίντερσεξ καταστάσεις,.
  • Άρση του ορίου επανακαταχώρισης του καταχωρισμένου φύλου

 

Πιο αναλυτικά, -τα αιτήματά μας, εδώ

Το Σχέδιο Νόμου για τη Νομική αναγνώριση του φύλου εδώ

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




Δες και αυτό!