Η πολύχρωμη κινητή βιβλιοθήκη της RuPaul αντιστέκεται στη λογοκρισία

05/03/2024
από
Καθώς η λογοκρισία βιβλίων στις ΗΠΑ συνεχίζεται, μια από τις πιο διάσημες drag queens και περφόρμερς του κόσμου, η RuPaul, αντιστέκεται και δημιουργεί τη δική της κινητή κουήρ βιβλιοθήκη.

Οι προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης σε τίτλους που έχουν γραφεί από ΛΟΑΤΚΙ+ ή / και μη λευκά άτομα, ή που έχουν σχετικό περιεχόμενο, αυξάνονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ. Μια έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών που δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο Μάρτιο, κατέγραψε 2.500 απόπειρες απαγόρευσης το 2022 και 1.858 το 2021.

Πέρα από τις απαγορεύεις, βιβλιοθήκες έχουν δεχθεί απειλές για βόμβα ενώ άλλες έχουν διακόψει τη λειτουργία τους για αυτούς ακριβώς τους λόγους.

Τώρα, η τηλεοπτική παραγωγός και drag περφόρμερ RuPaul είναι συνιδρύτρια ενός νέου διαδικτυακού βιβλιοπωλείου που θα στείλει ένα λεωφορείο – βιβλιοθήκη από τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ προς τον Νότο, το οποίο θα διανέμει δωρεάν τίτλους που κινδυνεύουν να απαγορευτούν.

Το πολύχρωμο λεωφορείο βιβλιοθήκη της RuPaul μοιράζει βιβλία για μια πιο ισότιμη Αμερική

Η ανεξάρτητη πλατφόρμα, η οποία ονομάζεται Allstora, φιλοξενεί πάνω από 10 εκατομμύρια τίτλους και προσφέρει δίκαιη αποζημίωση και περισσότερες ευκαιρίες για τις γυναίκες και τους μη λευκούς συγγραφείς, καθώς και για τους ανερχόμενους και αυτοεκδιδόμενους συγγραφείς.

«Οι δημιουργοί – είτε πρόκειται για drag queens, είτε για φιλοσόφους, είτε για συγγραφείς – οδηγούν τον πολιτισμό μας προς τα εμπρός και πρέπει να αποζημιώνονται κατάλληλα για το έργο τους», αναφέρει η RuPaul σε δήλωσή της στο περιοδικό People.

Το πολύχρωμο λεωφορείο (Rainbow Book Bus) το οποίο δημιουργήθηκε πριν την Allstora, στο πλαίσιο του χθεσινού (4 Μαρτίου) λαντσαρίσματος της πλατφόρμας ξεκίνησε και την περιοδεία του, με σκοπό να καταπολεμήσει τις απαγορεύσεις βιβλίων.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τη λογοκρισία και τις προσπάθειες περιορισμού της πρόσβασης των νέων σε συμπεριληπτικές ιστορίες, και το πολύχρωμο και χαρούμενο λεωφορείο μας, φορτωμένο με καταπληκτικά βιβλία, αποτελεί αντίδοτο στο μίσος και τις διακρίσεις», δήλωσε στο ίδιο μέσο o Adam Powell, συνιδρυτής της Allstora και εκτελεστικός διευθυντής του Rainbow Book Bus.
Δες και αυτό!