Τα γραφεία της παλαιότερης ΛΟΑΤ+ ομάδας υπεράσπισης του Λιβάνου καταστράφηκαν στην έκρηξη της Βηρυτού, αλλά τα μέλη της ομάδας ήδη επέστρεψαν στην κουήρ κοινότητα.

Λίβανος, Βηρυτός, κουήρ

Η ομάδα ιδρύθηκε το 2001, και το όνομά της είναι Helem. Είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βηρυτό και είναι η παλαιότερη ομάδα στον Λίβανο, που αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη και την ισότητα για τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους.

Η ομάδα προωθεί την ευαισθητοποίηση σχετικά με ζητήματα της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στον Λίβανο και αντιμετωπίζει την παραπληροφόρηση του κοινού και τις παρανοήσεις. Παρέχει νομική υπεράσπιση, εκστρατεία κατά του νόμου 534 του ποινικού κώδικα του Λιβάνου, ο οποίος αναφέρει ότι «η παρά φύση σεξουαλική επαφή» τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους, και ηγείται πρωτοβουλιών για την υγεία, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για το HIV/AIDS, τα ΣΜΝ και τη σεξουαλική υγεία των ΛΟΑΤ+ ατόμων του Λιβάνου.

Την Τρίτη, 4 Αυγούστου, εξερράγησαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, που είχαν αποθηκευτεί στο λιμάνι της Βηρυτού εδώ και έξι χρόνια, με αποτέλεσμα μια καταστροφική έκρηξη που άφησε τουλάχιστον 200 ανθρώπους νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, σύμφωνα με το BBC.

Η καταστροφή προκάλεσε, επίσης, αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καθώς οι κάτοικοι της Βηρυτού βγήκαν στους δρόμους για να ασκήσουν κριτική στην επίσημη απάντηση της κυβέρνησης μετά την έκρηξη.

Τα γραφεία της Helem βρίσκονται στο Mar Mikhael, μία από τις δύο κουήρ γειτονιές της πόλης δίπλα στο Gemmayze.

Και οι δύο γειτονιές απέχουν λιγότερο από ένα μίλι από το κέντρο της έκρηξης. Πολλά από τα κτίρια στο κουήρ hub της πόλης μετατράπηκαν σε ερείπια. Όσο για τα γραφεία της Helem υπέστησαν σοβαρές ζημιές, αν και ευτυχώς, κανένα από τα μέλη της ομάδας δεν ήταν στο γραφείο εκείνη την εποχή.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Helem, Tarek Zeidan, είπε στη Los Angeles Blade: «Μπορείτε να φανταστείτε πόσο κοντά ήμασταν.

Δεν έμεινε τίποτα στο εσωτερικό του κέντρου: Πόρτες, παράθυρα, φωτιστικά, έπιπλα, όλα ανατινάχτηκαν.

Πρόσθεσε: «[Ένα μέλος του προσωπικού] χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο εκείνο το βράδυ για να ράψουν τις πληγές τους, αλλά ευτυχώς κανείς δεν έχασε τη ζωή του» .

Ο Zeidan περιέγραψε στο Facebook, πώς η κοινότητα βρισκόταν μαζί για να υποστηρίξει τα μέλη της και πώς η Helem κάνει ό, τι μπορεί για να παρέχει υπηρεσίες της στα κουήρ άτομα της Βηρυτού, που βρίσκονται σε κρίση.

Τη στιγμή της έκρηξης, έλαβε φωτογραφίες του γραφείου της οργάνωσης που είχε μετατραπεί σε ερείπια.

Όταν κατάφερε να φτάσει εκεί δύο μέρες αργότερα, είπε ότι απλά: “Αγκάλιασα τον εαυτό μου για λίγο σε μία συναισθηματική κατάρρευση.”

«Η ομάδα κι εγώ εργαζόμαστε νύχτα και μέρα, εδώ και χρόνια, για να έχουμε ένα κοινοτικό κέντρο, για το οποίο να μπορούμε να είμαστε περήφανα, και μου είπαν ότι τίποτα δεν έμεινε. Πουθενά δε μπορούσες να δεις την κυβέρνηση του Mar Mikhael, ούτε ένα ένστολο εργαζόμενο άτομο δεν υπήρχε πουθενά για βοήθεια, και παρόλο που το ήξερα ήδη, βλέποντας πώς μας επιτέθηκαν και μετά πώς μας εγκατέλειψαν εντελώς, γέμιζα με οργή και φόβο… Τελικά, έφτασα στην Helem και μπήκα μέσα.

Όμως, το κέντρο φαινόταν διαφορετικό από τις φωτογραφίες που μου είχαν στείλει…

Τα δάπεδα δεν ήταν βρόμικα, καθαρίστηκαν και οι καναπέδες ξεσκονίστηκαν και συσκευάστηκαν τακτοποιημένα στην αίθουσα συσκέψεων. Η κουζίνα ήταν λειτουργική και μύριζε καφέ και τα γραφεία είχαν όλα τα αρχεία και τους φακέλους πίσω στα ράφια τους. Δεν υπάρχει σκόνη ή γυαλιά πουθενά ούτε μύριζαν σκουριά. Μέσα στο κέντρο, το προσωπικό και περίπου δώδεκα εθελόντριες/ντές συνομιλούσαν και αστειεύονταν, αφού είχαν βρει τα γραφεία, χωρίς πόρτα και άρχισαν τον καθαρισμό και την ανοικοδόμησή τους από την προηγούμενη μέρα και νωρίς το πρωί. Δεν είχα ιδέα ότι το έκαναν αυτό, κανείς δεν μου είπε. Δεν κινητοποίησα ούτε οργάνωσα τίποτα, δε ζήτησα από κανένα άτομο να έρθει. Δε ζήτησα συνάντηση ούτε χάρη… Ήρθαν και καθαρίστηκαν, επιδιόρθωσαν και τα οργάνωσαν όλα, καθώς στεκόμουν εκεί αισθάνομαι εντελώς άχρηστος και έβαλα τα κλάματα σαν ηλίθιος.” 

Σήμερα το πρωί έκλαψα για τελευταία φορά. Σηκώθηκα με το ζόρι από το κρεβάτι και πήγα στη Helem, στο κοινοτικό μας κέντρο…” έγραψε ο Tarek Zeidan την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να περιγράψω πώς αισθάνεσαι όταν σε σηκώνουν, ενώ έχεις λυγίσει, τα ίδια άτομα, για τα οποία αισθάνεσαι υπεύθυνος» .

Ο υπεύθυνος της Helem είπε στο Los Angeles Blade ότι το προσωπικό και οι εθελόντριες/ντές παρείχαν ήδη αμέσως, ζωτικές υπηρεσίες στην κοινότητα.

Είπε: “Πολλά άτομα από την ομάδα εθελοντισμού μας βγαίνουν στους δρόμους για να καθαρίσουν συντρίμμια, ή να βοηθήσουν τις αυτοσχέδιες κουζίνες της κοινότητας. Έχουμε αφιερώσει χρήματα, για να υποστηρίξουμε άτομα από την κοινότητα που αναζητούν καταφύγιο, ειδικά επειδή τόσα πολλά μέρη δεν είναι βιώσιμα, ακόμα κι αν είναι δομικά είναι εντάξει.”

Μια ανάρτηση της Helem στο Facebook έγραφε: «Ενημερώνουμε τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους που επηρεάστηκαν από την έκρηξη της Βηρυτού, ότι η τηλεφωνική γραμμή μας είναι εδώ για τις κλήσεις σας (μεταξύ 8πμ και 5μμ) και η ομάδα μας είναι πρόθυμη να παρέχει βοήθεια. Είμαστε εδώ και προσφέρουμε ό, τι μπορούμε.” 

Η ομάδα συγκεντρώνει χρήματα σε αυτήν την πλατφόρμα: outrightinternational.org