Η κυβέρνηση του Βιετνάμ παραδέχτηκε (επιτέλους) ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα δεν είναι ασθένεια

01/09/2022
από
Το ότι «η ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητα δεν είναι ασθένεια» ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Βιετνάμ σε «ένα σημαντικό βήμα» για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στη χώρα.

Το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με σεβασμό και να διασφαλίζουν ότι δεν υφίστανται διακρίσεις.

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη στις επαρχιακές και δημοτικές υπηρεσίες υγείας νωρίτερα αυτόν τον μήνα και δημοσιεύτηκε στον κυβερνητικό ιστότοπο, το υπουργείο είπε ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ «δεν είναι ασθένεια», επομένως «δεν μπορεί και ούτε χρειάζεται να θεραπευθεί».

Το υπουργείο αναφέρει ότι οι γιατροί δεν πρέπει να «παρεμβαίνουν ούτε να επιβάλλουν κάποια θεραπεία» σε ΛΟΑΤΚΙ+ ασθενείς. Εάν χρειάζονται οποιαδήποτε υποστήριξη, «πρέπει να είναι με τη μορφή ψυχολογικής βοήθειας και να παρέχεται μόνο από όσους έχουν γνώση της ταυτότητας τους».

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας εκστρατείας από ομάδες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα. Τον Νοέμβριο, η εκστρατεία Leave with Pride από το Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνίας, Οικονομίας και Περιβάλλοντος (iSEE) ζήτησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο Βιετνάμ να επιβεβαιώσει ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ δεν είναι ασθένεια. Σε ένα βίντεο, το iSEE έθεσε το ερώτημα: Εάν το queerness είναι ασθένεια, δεν θα έπρεπε οι ΛΟΑΤΚΙ+ Βιετναμέζοι να μπορούν να λάβουν αναρρωτική άδεια;

Τον Απρίλιο, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Βιετνάμ, Kidong Park, εξέδωσε μια δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων «στερείται ιατρικής βάσης και είναι απαράδεκτη».

«Δεν μπορούμε να υπερεκτιμήσουμε πόσο σημαντική είναι αυτή η ανακοίνωση», δήλωσε ο Kyle Knight, ανώτερος ερευνητής για την υγεία και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Human Rights Watch. «Ενώ οι συμπεριφορές δεν θα αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, αυτό σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή. Ως η πιο αξιόπιστη πηγή ιατρικής εξουσίας στο Βιετνάμ, ο αντίκτυπος στις κοινωνικές αντιλήψεις περί queerness θα είναι τεράστιος».
Δες και αυτό!