Η JK Rowling επιστρέφει το βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηρίζοντας την τρανσφοβική της άποψη

30/08/2020
από
Η JK Rowling επιστρέφει το βραβείο
JK Rowling: Eπιστρέφει βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στηρίζοντας την τρανσφοβική της άποψη

Η JK Rowling επιστρέφει το βραβείο Ripple of Hope που της δόθηκε πέρυσι από τον οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Robert F Kennedy (RFKHR) αφού η πρόεδρος της, κόρη του Kennedy, επέκρινε τις απόψεις της απέναντι στα τρανς θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το βραβείο το οποίο μάλιστα απευθύνεται σε άτομα που έχουν δείξει «δέσμευση για κοινωνική αλλαγή» , απονεμήθηκε στη Rowling τον Δεκέμβριο για τη δουλειά της με τη φιλανθρωπική οργάνωση των παιδιών της, Lumos.

Αφού έλαβε το βραβείο, η Rowling το χαρακτήρισε ως «μία από τις μεγαλύτερες τιμές που μου έδωσαν ποτέ» και είπε «ο Robert Kennedy ενσαρκώνει ό,τι θαυμάζω περισσότερο σε έναν άνθρωπο» .

Παρέμβαση της Kerry Kennedy, προέδρου της RFKHR

Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Kerry Kennedy, δικηγόρος και πρόεδρος της RFKHR, δημοσίευσε μια δήλωση που περιγράφει την «απογοήτευσή» της για τα «πολύ ανησυχητικά τρανσφοβικά tweets και δηλώσεις» που έκανε η συγγραφέας του Χάρι Πότερ.

Χαρακτηριστικά είπε ότι τα σχόλια της Rowling «είχαν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των εμπειριών των τρανς ανθρώπων» και ότι «οι επιθέσεις της στην κοινότητα των τρανς είναι ασυμβίβαστες με τις θεμελιώδεις πεποιθήσεις και αξίες του RFKHR και αντιπροσωπεύουν μια απόρριψη του οράματος του πατέρα μου» .

«Η επιστήμη είναι σαφής και αποφασιστική: το φύλο δεν είναι δυαδικό» , έγραψε η Kennedy, προσθέτοντας ότι είχε εκφράσει και στην ίδια τη Rowling τη «βαθιά απογοήτευσή της, που επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα αξιοσημείωτα δώρα της, για να δημιουργήσει μια αφήγηση, που μειώνει την ταυτότητα τως τρανς και των non-binary ατόμων, υπονομεύοντας την εγκυρότητα και την ακεραιότητα ολόκληρης της τρανς κοινότητας» .

Η JK Rowling επιστρέφει το βραβείο

Την Πέμπτη (27/08/20), η JK Rowling επιστρέφει το βραβείο Ripple of Hope.

«Λόγω της σοβαρής σύγκρουσης απόψεων μεταξύ εμού και του RFKHR, πιστεύω ότι δεν έχω άλλη επιλογή, παρά να επιστρέψω το βραβείο, Ripple of Hope, που μου έδωσε πέρυσι. Λυπάμαι βαθιά που το RFKHR αισθάνθηκε υποχρεωμένο να υιοθετήσει αυτήν τη στάση, αλλά κανένα βραβείο ή τιμή, ανεξάρτητα από τον θαυμασμό μου για το άτομο από το οποίο ονομάστηκε, σημαίνει τόσα πολλά για μένα, που να με έκανε να μην ακολουθώ, αυτά που μου υπαγορεύει η συνείδησή μου» .

Η Rowling είπε ότι η δήλωση της Kennedy «υπονοούσε λανθασμένα ότι ήμουν τρανσφοβική και ότι είμαι υπεύθυνη για τη βλάβη προς τους τρανς ανθρώπους» .

Η συγγραφέας είπε ότι είχε λάβει «χιλιάδες ιδιωτικά emails υποστήριξης… από άτομα που επηρεάζονται από αυτά τα ζητήματα, τόσο εντός, όσο και εκτός της τρανς κοινότητας» και ότι «αντικρούει, απολύτως, την κατηγορία ότι μισεί τους τρανς ανθρώπους, ή ότι τους εύχεται αρρώστιες, ή ότι το να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών είναι λάθος και ότι τάχα προξενεί διακρίσεις, ή προκαλεί βλάβη, ή βία στην τρανς κοινότητα» .

«Ο RFKHR έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ του τρέχοντος ριζοσπαστικού κινήματος υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς ατόμων και των δικαιωμάτων των γυναικών» , δήλωσε η Rowling.

«Οι χιλιάδες γυναίκες που ήρθαν σε επαφή μαζί μου διαφωνούν και, όπως κι εγώ, πιστεύω ότι αυτή η σύγκρουση δικαιωμάτων μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν επιτρέπεται περισσότερη ποκιλία στη συζήτηση» .

https://avmag.gr/124359/o-daniel-radcliffe-apanta-stin-jk-rowling-oi-trans-gynaikes-einai-gynaikes/
Δες και αυτό!