Η JK Rowling δώρισε μεγάλο χρηματικό ποσό σε αντί-τρανς ομάδα

27/02/2024
από
Ξανά πρωτοσέλιδο για το αντί-τρανς μίσος της έγινε η JK Rowling, καθώς φαίνεται να δώρισε το μεγάλο ποσό των 80.000 ευρώ σε μια σκωτσέζικη αντί-τρανς οργάνωση γυναικών, η οποία αμφισβητεί και αντιμάχεται τον συμπεριληπτική ορισμό της «γυναίκας».

Η Rowling δώρισε το ποσό σε μια εκστρατεία crowdfunding που διοργάνωσε η οργάνωση «For Women Scotland» (FWS), η οποία έχει μια δικαστική διαμάχη με την κυβέρνηση της Σκωτίας, σχετικά με έναν συμπεριληπτικό νόμο του 2018.

Η εν λόγω νομοθεσία επιδιώκει την ισότητα των φύλων στα δημόσια διοικητικά συμβούλια στη Σκωτία και διαθέτει γλώσσα που συμπεριλαμβάνει τα τρανς άτομα τα οποία έχουν προβεί σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Η FWS έχει υποστηρίξει ότι ο συγκεκριμένος νόμος απειλεί τα δικαιώματα των cis γυναικών γενικά, και τη θέση τους σε χώρους μονού φύλου ειδικότερα.

Η ομάδα έχει ήδη μια νίκη, όταν ένα δικαστήριο έκρινε ότι η θέση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που αναγνώριζε ότι όλα ανεξαιρέτως τα τρανς άτομα μπορούν να υπολογίζονται στις ποσοστώσεις φύλου, ήταν παράνομη.

Ωστόσο, η FWS έχασε σε άλλο σημείο, όταν προστέθηκε στη νομοθεσία το προαπαιτούμενο της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου.

Η έγκριση για να προχωρήσει η έφεση σε εκείνη την υπόθεση απέφερε τη μεγάλη δωρεά της Rowling και την κουτσουρεμένη προσπάθεια ανωνυμίας, καθώς έγραψε μόνο τα αρχικά της (JK).

Σε ανάρτηση που συνόδευε την επιταγή της έγραφε: «Ξέρετε πόσο περήφανη είμαι που σας γνωρίζω. Σας ευχαριστώ για όλη τη σκληρή δουλειά και την επιμονή σας. Πρόκειται πραγματικά για μια ιστορική υπόθεση».

Πριν καταθέσουν την έφεσή τους και απευθύνουν έκκληση για οικονομική βοήθεια, η FWS είχε σχολιάσει την τελευταία της ήττα.

«Φυσικά, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένες από την απόφαση, η οποία έκρινε ότι η προστασία των γυναικών βάσει του νόμου μπορεί – σε ορισμένες περιπτώσεις – να περιλαμβάνει και τους άνδρες που έχουν αποκτήσει GRC», έγραψε η ομάδα σε μια (τρανσφοβική) δήλωση.

Η Σκωτία αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια εστία αντί-τρανς ακτιβισμού. Το SNP και το Κόμμα των Πρασίνων έχουν ταχθεί υπέρ της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου, ενώ «ακτιβιστές» όπως η FWS και άλλες «κριτικές προς το φύλο» (συνώνυμο του TERF) οργανώσεις έχουν υποστηρίξει ότι τα τρανς δικαιώματα παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών.

Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο μπλόκαρε νομοσχέδιο της Σκωτίας που θα έκανε πιο εύκολη τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, υποστηρίζοντας ότι είχε αρνητικές επιπτώσεις στον εθνικό νόμο περί ισότητας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη φορά που οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου μπλοκάρουν έναν σκωτσέζικο νόμο.
Δες και αυτό!