Οι παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας έχοντας καλυμμένα τα στόματά τους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ περιβραχιόνια (OneLove) που απαγορεύτηκαν από τη FIFA, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ.

Οι παίκτες τράβηξαν αυτή τη φωτογραφία ενόψει του αγώνα τους με την Ιαπωνία, αφού οι ομάδες απειλήθηκαν με κίτρινες κάρτες εάν φορούσαν το περιβραχιόνιο του ουράνιου τόξου.

Ομάδες σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Αγγλίας, της Ουαλίας, του Βελγίου, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, επρόκειτο να φορέσουν το περιβραχιόνιο στο χρώμα του ουράνιου τόξου για να υποστηρίξουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στο Κατάρ.

Η γερμανική ομάδα έγραψε σε δήλωση της στο Twitter: «Θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε το περιβραχιόνιο του αρχηγού μας για να πάρουμε θέση για τις αξίες που κρατάμε στην εθνική ομάδα της Γερμανίας: τη διαφορετικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Μαζί με άλλα έθνη, θέλαμε να ακουστεί η φωνή μας.

Το να μας αρνούνται το περιβραχιόνιο είναι το ίδιο με το να μας αρνούνται τη φωνή μας. Επιμένουμε στη θέση μας».

Η ομάδα πρόσθεσε ότι η διαμαρτυρία «δεν είχε να κάνει με μια πολιτική δήλωση» καθώς «τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ένας δημοσιογράφος από το Κατάρ είπε ότι η ήττα τους από την Ιαπωνία συνδέεται με αυτό, υποστηρίζοντας ότι: «Αυτό συμβαίνει όταν δεν εστιάζεις στο ποδόσφαιρο».

Η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) είχε προηγουμένως ισχυριστεί ότι η FIFA «εκβίασε» τις συμμετέχουσες ποδοσφαιρικές ομάδες για να μη φορέσουν τα περιβραχιόνια της OneLove κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο Steffen Simon, διευθυντής μέσων ενημέρωσης της DFB, δήλωσε στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk μετά τον αγώνα της Αγγλίας με το Ιράν τη Δευτέρα (21 Νοεμβρίου): «Ο διευθυντής του τουρνουά πήγε στην αγγλική ομάδα και μίλησε για πολλαπλές παραβιάσεις κανόνων και απείλησε με τεράστιες αθλητικές κυρώσεις χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα ήταν αυτές».

Ο Simon πρόσθεσε ότι οι άλλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες που υποσχέθηκαν να φορέσουν το περιβραχιόνιο της OneLove αποφάσισαν να δείξουν «αλληλεγγύη» με την ομάδα της Αγγλίας, αλλά είπε ότι η απόφαση ήταν «οδυνηρή».

«Χάσαμε το περιβραχιόνιο και είναι πολύ οδυνηρό, αλλά είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι με πριν με τις ίδιες αξίες», είπε.

«Δεν είμαστε απατεώνες που ισχυρίζονται ότι έχουν αξίες και μετά τις προδίδουν. Ήμασταν σε μια ακραία κατάσταση, σε έναν ακραίο εκβιασμό και πιστεύαμε ότι έπρεπε να πάρουμε αυτή την απόφαση χωρίς να το θέλουμε».

Το DFB έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να κινηθεί νομικά κατά της FIFA σχετικά με την απαγόρευση του ΛΟΑΤΚΙ+ περιβραχιόνιου.

H Δανία σκέφτεται σοβαρά να αποσυρθεί

Η Δανία έχει προτείνει απόσυρσή της από τη FIFA μαζί με άλλα έθνη της UEFA, μετά τη διαμάχη για το περιβραχιόνιο #OneLove.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το διοικητικό όργανο ποδοσφαίρου έστειλε έξι αξιωματούχους στην έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αγγλίας την ημέρα του αγώνα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ εναντίον του Ιράν και απείλησε με δραστικές κυρώσεις εάν οι παίκτες φορούσαν τα περιβραχιόνια διαμαρτυρίας.

Τώρα, οι Δανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι σκέφτονται να εγκαταλείψουν τη FIFA και είναι πρόθυμοι να συζητήσουν τη κίνηση με άλλα κράτη μέλη της UEFA.

Ο πρόεδρος της Δανέζικης FA, Jesper Moller, δήλωσε, σύμφωνα με την Athletic: «Δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε τώρα. Το έχουμε ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό. Το συζητάμε στην περιοχή από τον Αύγουστο.

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!