Ένας πρεσβευτής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ ισχυρίστηκε ότι η ομοφυλοφιλία είναι «ζημιά στο μυαλό», επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες ανησυχίες για το αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ κράτος του Κόλπου, που φιλοξενεί τη μεγάλη εκδήλωση.

Σε μια συνέντευξη στην πρωτεύουσα της χώρας Ντόχα, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Κατάρ, Khalid Salman, έκανε μια ανεκδιήγητη προσπάθεια να μιλήσει για το ζήτημα της -παράνομης- ομοφυλοφιλίας στη χώρα.

Στη συνέντευξη, ο Salman είπε: «Πρέπει να αποδεχτούν τους κανόνες που έχουμε εμείς εδώ. [Η ομοφυλοφιλία] είναι χαράμ. Ξέρεις τι σημαίνει χαράμ [απαγορευμένο]; Δεν είμαι αυστηρός μουσουλμάνος, αλλά να σου πω γιατί είναι χαράμ; Γιατί είναι ζημιά στο μυαλό».

Μετά από αυτή τη δήλωση, η συνέντευξη διακόπηκε αμέσως από έναν συνοδό αξιωματούχο, ανέφερε το Reuters. Πρόσθεσε, ότι όποιος παρευρεθεί στη χώρα για το τουρνουά θα πρέπει να συμπεριφέρεται σύμφωνα με τους κανόνες της.

Σύμφωνα με τους φρικτούς νόμους της χώρας για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τα κουήρ άτομα μπορούν να αντιμετωπίσουν έως και επτά χρόνια φυλάκιση εάν καταδικαστούν, ενώ σύμφωνα με το νόμο της Σαρία, οι άντρες που έχουν βρεθεί σε ομόφυλες σχέσεις, καταδικάζονται σε θάνατο.

Η FIFA στο μεταξύ, εκτίθεται εντελώς, όταν εξακολουθεί να καθησυχάζει συνεχώς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ότι θα είναι ασφαλείς να επισκεφτούν τη χώρα. Μάλιστα, σε απάντηση στην κριτική για το ιστορικό της χώρας υποδοχής, σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, η FIFA προέτρεψε απλώς τους παίκτες να «εστιάσουν στο ποδόσφαιρο» αντί να «μοιράσουν ηθικά μαθήματα».

Το Κατάρ αναμένεται να δει περισσότερες/ους από ένα εκατομμύριο επισκέπτριες/ες να φτάνουν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν αυτό ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι το κράτος του Κόλπου θα λογοδοτήσει για το απαίσιο ιστορικό του στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς οι παίκτες από την Ουαλία έχουν ήδη ενημερωθεί ότι μπορούν να μιλήσουν για οποιοδήποτε θέμα θέλουν, ενώ επισκέπτονται το Κατάρ. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αυστραλίας, Socceroos, έχει επίσης εκφράσει τις ανησυχίες της για τα δεινά των μεταναστών εργαζομένων και για την ποινικοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο Κατάρ.

Μουντιάλ, Κατάρ
Διαμαρτυρία ενάντια στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ έξω από το μουσείο της FIFA στη Ζυρίχη (Getty Images)

«Ασφαλή σπίτια» για γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδούς

Παράλληλα, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουαλίας (FAW) εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας «ασφαλών σπιτιών» για γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ+ οπαδούς, που θα επισκέπτονται το Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, λόγω ανησυχιών σχετικά με το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας. Σε μια συνέντευξη στο ουαλικό τηλεοπτικό κανάλι S4C, ο Jason Webber από τη FAW είπε:

«Έχουμε θέσει πολλές ερωτήσεις στην Ανώτατη Επιτροπή και στην κυβέρνηση του Κατάρ. Είναι πολύ σταθεροί σε αυτή τη στάση, ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και ασφαλείς, ωστόσο δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε ως εθνική ένωση. Υπάρχουν συζητήσεις σε εξέλιξη, για την ύπαρξη ενός ασφαλούς χώρου για γυναίκες ή άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, αλλά κι αυτό ακόμη, απλώς παρέχει τόσες πολλές πληροφορίες για εκείνα τα άτομα, που ταξιδεύουν».

Ο πρώτος υπουργός της Ουαλίας, Mark Drakeford, ανακοίνωσε, ότι θα παρευρεθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο προκειμένου να «ρίξει φως» στο ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κατάρ. Το γραφείο του Drakeford επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει στις εκδηλώσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου η Ουαλία θα παίξει πρώτα με τις ΗΠΑ τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουαλίας είπε στο PinkNews: “Αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο έριξε φως στο κρίσιμο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ενώσουμε τη φωνή μας με εκείνες των άλλων, και θα εργαστούμε μαζί για να προωθήσουμε τις αξίες της συμπεριληπτικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.”