Το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε να δώσει αποζημίωση σε κουήρ άτομα που υπηρέτησαν στον στρατό για τις διακρίσεις που υπέστησαν κατά το παρελθόν, αλλά οι ακτιβιστικές οργανώσεις λένε ότι η νομοθεσία αυτή δεν είναι αρκετή.

Την Πέμπτη (20 Μαΐου), το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της νομοθεσίας, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2020, η οποία χορηγεί αποζημίωση σε ΛΟΑΤ+ άτομα που αντιμετώπισαν διακρίσεις και παρενόχληση, ενώ υπηρετούσαν στο Bundeswehr, τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Μέχρι το 2000, μια πολιτική ανέφερε ότι το προσωπικό του στρατό που είναι ΛΟΑΤ+ θα έπρεπε να θεωρείται «κίνδυνος ασφάλειας» και απαγόρευε σε κουήρ ανθρώπους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Jurist, πολλά ΛΟΑΤ+ άτομα στερήθηκαν προαγωγές, απολύθηκαν από την υπηρεσία, ή ακόμη καταδικάστηκαν λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ένα κεφάλαιο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ για την αποζημίωση 3.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που αντιμετώπισε διακρίσεις, επειδή είναι ΛΟΑΤ+ άτομο και επίσης επιτρέπει την κατάργηση των καταδικαστικών αποφάσεων από τα αρχεία.

Πέρυσι, η Annegret Kramp-Karrenbauer, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, είπε: «Γνωρίζω ότι δεν μπορούμε να αντισταθμίσουμε την προσωπική αδικία που υπέστησαν, αλλά, με την άρση των ετυμηγοριών και την καταβολή κατ’ αποκοπή αποζημίωσης, θέλουμε να στείλουμε ένα σήμα έννομης προστασίας.» 

Annegret Kramp-Karrenbauer, Γερμανία, υπουργός άμυνας
Annegret Kramp-Karrenbauer, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας

Μετά την ψηφοφορία του κοινοβουλίου την Πέμπτη, η Kramp-Karrenbauer έγραψε στο Twitter ότι το μέτρο θα έδειχνε ότι ο γερμανικός στρατός «είναι πιο ανοιχτός, πιο πολύχρωμος και πιο ανεκτικός σήμερα».

Αν και η νομοθεσία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι ακτιβιστικές οργανώσεις λένε ότι «δεν πάει αρκετά μακριά».

Ο Patrick Dörr του Συλλόγου Λεσβιών και Γκέι στη Γερμανία (LSVD) δήλωσε επίσημα ότι ο νόμος «περιορίζεται στη συμβολική αποζημίωση και δεν καλύπτει όλες τις διακρίσεις που έχουν γίνει». Ο οργανισμός ζητά μεγαλύτερη αναγνώριση των διακρίσεων και της παρενόχλησης που συνέχισαν να αντιμετωπίζουν οι ΛΟΑΤ+ στρατιωτικοί, ακόμη και μετά την άρση της απαγόρευσης.

Ο Dörr τονίζει: «Ο νόμος καλύπτει μόνο τις διακρίσεις που έλαβαν χώρα μέχρι και πριν από τις 3 Ιουλίου 2000. Εκείνη την ημέρα, καταργήθηκε ένας κανονισμός υπηρεσίας που επέτρεπε τη διάκριση εναντίον των κουήρ στρατιωτών.

«Ωστόσο, η κατάργηση ενός κανονισμού για τις υπηρεσίες δεν είναι συνώνυμη με το τέλος μιας συστηματικής, νομιμοποιημένης από το κράτος πρακτικής διάκρισης, που διήρκεσε εδώ και δεκαετίες.»