Η Γερμανία εξετάζει την παροχή ασύλου σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τη Ρωσία

05/12/2023
από
Μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας να χαρακτηρίσει εξτρεμιστικό το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα», η Γερμανία είναι πιθανό να χορηγήσει άσυλο στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από τη Ρωσία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης Maximilian Kall σε κυβερνητική συνέντευξη Τύπο στο Βερολίνο, η απαγόρευση της συζήτησης και της προώθησης των ΛΟΑΤΚΙ+ θεμάτων στη Ρωσία, θα ληφθεί υπόψη κατά τη διαδικασία παροχής ασύλου.

«Εάν κάποιο άτομο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, αυτό θα ελεγχθεί, διότι πρόκειται φυσικά για πολιτική δίωξη και για δίωξη λόγω σεξουαλικής ταυτότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε μια ιδιωτική συνεδρίαση την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας επικύρωσε την πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με την ποινικοποίηση της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ενασχόληση ή η χρηματοδότηση μιας εξτρεμιστικής ομάδας, όπως χαρακτηρίστηκε και το «ΛΟΑΤ κίνημα», μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε 12 χρόνια φυλακή.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου να απαγορεύσει τη συζήτηση γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις.

«Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να σταματήσει την αδικαιολόγητη καταστολή, να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σεβαστεί, να προστατεύσει και να εκπληρώσει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell.
Δες και αυτό!