Η Γαλλία οδεύει προς την απαγόρευση της συμπεριληπτικής γλώσσας

03/11/2023
από
Η γαλλική Γερουσία ψήφισε υπέρ της πρότασης νόμου που απαγορεύει τη συμπεριληπτική γλώσσα στα επίσημα έγγραφα, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει ότι η Γαλλία οφείλει να αντισταθεί στη νέα μόδα.

Οι βουλευτές θα πρέπει τώρα να ψηφίσουν επί του νόμου, αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία γι’ αυτό.

Τη Δευτέρα, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Γαλλία να «μην υποκύψει στις επιταγές των καιρών» και να απορρίψει τη συμπεριληπτική γραφή, προκειμένου να διαφυλάξει τη γαλλική γλώσσα.

«Σε αυτή τη γλώσσα, το αρσενικό είναι το ουδέτερο. Δεν χρειάζεται να προσθέτουμε τελείες στη μέση των λέξεων, ή παύλες, ή οτιδήποτε άλλο για να το κάνουμε ευανάγνωστο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στα εγκαίνια ενός νέου γλωσσικού κέντρου στην πόλη Villers-Cotterêts, κοντά στο Παρίσι.

Τα γαλλικά είναι μια γλώσσα που «οικοδομεί την ενότητα του έθνους» είπε ο Μακρόν.

«Πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτή τη γλώσσα να ζει, να αντλεί έμπνευση από άλλους, να κλέβει λέξεις, ακόμη και από την άλλη πλευρά του κόσμου (…) να συνεχίσει να εφευρίσκει, αλλά και να διατηρεί τα θεμέλιά της, τα θεμέλια της γραμματικής της».

Η απόφαση της Γερουσίας ακολουθεί μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ των συντηρητικών και της φεμινιστικής Αριστεράς.

Η «συμπεριληπτική γραφή» (écriture inclusive στα γαλλικά), προσθέτει τη θηλυκή κατάληξη σε ένα ουσιαστικό, οπότε αντί η αρσενική μορφή να αντιπροσωπεύει τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό, εκπροσωπούνται τα δύο αυτά φύλα.

Ο νόμος θα απαγορεύει την εν λόγω γλώσσα στον χώρο εργασίας, στη διαφήμιση και στις συμβάσεις «όποτε η νομοθεσία (ή οι ρυθμιστικοί φορείς) απαιτούν ένα κείμενο να είναι γραμμένο στα γαλλικά».

Η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν και η Académie Française έχουν εδώ και καιρό καταφερθεί εναντίον αυτού που θεωρούν «βάρβαρη κατάχρηση του συντακτικού».

Η Γερουσιαστής που εισήγαγε τον νόμο, Pascale Gruny, δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ότι η «écriture inclusive» αντιπροσωπεύει μια «ιδεολογία που θέτει σε κίνδυνο τη σαφήνεια της γλώσσας μας».

Στο X, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν υποστήριξε την απαγόρευση, δηλώνοντας ότι η γαλλική γλώσσα είναι ένας θησαυρός που «πρέπει να προστατευτεί από το wokeism, του οποίου η συμπεριληπτική γλώσσα είναι άλλη μια σκοτεινή πλευρά».




Δες και αυτό!