Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στο δημαρχείο του Δελχί στην Ινδία και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

Μεταξύ άλλων, απάντησε σε ερώτηση τρανς γυναίκας, πρώην σεξεργάτριας για το μέλλον της LGBT κοινότητας:

Κύριε Πρόεδρε, σ’ όλον τον κόσμο είμαστε μειονότητα ως τρανς άτομα κι αναζητούμε αγάπη και αποδοχή, οπότε έρχομαι στην ερώτησή μου, πώς θα το καταφέρουμε αυτό;

O Ομπάμα είχε μία πολύ σαφή απάντηση να δώσει:

Πιστεύω, ότι η απάντηση ξεκινά ήδη, από αυτό που μόλις κάνατε, το οποίο είναι να βρείτε τη φωνή σας. Να βρείτε τον τρόπο να διατυπώσετε την οπτική σας, την εμπειρία σας και να πείτε την ιστορία σας.

Κι αυτό είναι μία αλήθεια για κάθε ομάδα, που περιθωριοποιείται, στιγματίζεται. Βρίσκοντας αυτήν την φωνή και όντας σε θέση να πείτε την ιστορία σας, η οπτική, που με έναν τρόπο σας καθιστά διαφορετικά ως άτομα, γκρεμίζεται, γιατί οι άνθρωποι αρχίζουν να αναγνωρίζουν τις δικές τους εμπειρίες σε σας. Βλέπουν τη δική σας ανθρωπιά. Θα πρέπει να πάρετε ελπίδα, απλά παρατηρώντας το τι έγινε στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες χώρες, σχετικά με τα LGBT ζητήματα γενικότερα.

Σήμερα, υπάρχει μία ορατή αναγνώριση, ακόμη και μεταξύ πολύ συντηρητικών κομμάτων, που δεν επιτρέπεται να προβαίνουν με διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων στη βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού.

Κι αυτό συνέβη, με σεβασμό στη μακρόχρονη ιστορία του ανθρώπου, εξαιρετικά γρήγορα. Μέσα σε 20 χρόνια λίγο-πολύ. Βέβαια, σε σχέση με τη ζωή ενός ανθρώπου αυτό μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά χρειάζεται σταθερή εκπαίδευση της ευρύτερης κοινωνίας, συμμαχίες και στη συνέχεια μία πολιτική στρατηγική, που να πιέσει τα πράγματα κι αυτό μπορεί πράγματι ως διαδικασία να πάρει καιρό.


Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 39:24 ως το 48:00