Η επίδραση της μόδας στις ζωές των εφήβων: θετική ή αρνητική

17/10/2024
από
Αδιαμφισβήτητα, η μόδα ασκεί μεγάλη επιρροή στην εφηβεία, καθώς οι νέοι βρίσκονται σε μια περίοδο της ζωής τους όπου αναζητούν την ταυτότητά τους και την θέση τους μέσα στην κάθε κοινωνία. Αυτή η επιρροή της μόδας μπορεί να είναι θετική αλλά και αρνητική, ανάλογα με τον τρόπο που ο κάθε έφηβος το διαχειρίζεται και ανάλογα με την κριτική σκέψη που διαθέτει ο νέος.

Από ρούχα, παπούτσια μέχρι και αρώματα όπως τα jean paul gaultier αρωματα γυναικεια, οι νέοι προσπαθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο της μόδας με όλα τους τα ρούχα και τα αξεσουάρ. Είναι αυτό θετικό; Ή μήπως αρνητικό; Ας το δούμε…

Θετικές επιδράσεις της μόδας στην εφηβεία

Η μόδα προσφέρει στους νέους μια δυνατότητα αυτοέκφρασης, μέσα από τις επιλογές των ρούχων και αξεσουάρ. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνουν τις προτιμήσεις τους, τις αξίες που πρεσβεύουν αλλά και την συναισθηματική τους κατάσταση κάποιες φορές.

Ουσιαστικά, η αυτοέκφραση μέσω της μόδας μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή τους με την έννοια ότι φορούν αυτό που τους εκφράζει και όχι κάτι που δεν σχετίζεται με αυτούς(ελευθερία επιλογής).

Επιπλέον, η μόδα αποτελεί μια κοινή γλώσσα που συνδέει τους νέους μεταξύ τους. Η “ένταξη” και η υιοθέτηση συγκεκριμένου στύλ, μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικούς δεσμούς και να ενισχύσει το αίσθημα του “ανήκειν” σε μια κοινωνική ομάδα. Μέσα από αυτές τις σχέσεις, οι νέοι αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, φιλίας και συνεργασίας.

Τέλος, η μόδα παρέχει δημιουργικότητα καθώς οι νέοι πειραματίζονται με διαφορετικά στυλ και συνδυασμούς, γεγονός που ενθαρρύνει την φαντασία τους. Έτσι, σε μεγάλο βαθμό αναπτύσσεται η αισθητική τους αντίληψη.

Αρνητικές συνέπειες της μόδας στην εφηβεία

Δυστυχώς, η μόδα συνδέεται με την υπερκατανάλωση και το fast fashion. Τα έξοδα αυξάνονται καθώς οι τάσεις αλλάζουν πολύ γρήγορα και σε περίπτωση που οι νέοι δεν αγοράζουν συνεχώς τα νέα προϊόντα νιώθουν μειονεκτικά.

Αυτό επηρεάζει σοβαρά την αυτοεκτίμησή τους, γιατί συχνά συνδέουν την προσωπική τους αξία με την εξωτερική τους εμφάνιση. Δεν δίνεται λοιπόν έμφαση στο “είναι” αλλά στο “φαίνεσθαι”.

Παρά το γεγονός ότι η μόδα προσφέρει έναν τρόπο αυτοέκφρασης, μπορεί να ασκήσει έντονη πίεση στους εφήβους να συμμορφωθούν και να συμβιβαστούν με τα, συχνά, λανθασμένα πρότυπα της κοινωνίας.

Τέλος, η μόδα πολλές φορές προωθεί συγκεκριμένα πρότυπα σώματος και ομορφιάς, λόγου χάρη διάσημα μοντέλα, τα οποία δεν είναι πάντα ρεαλιστικά ή υγιή. Οι έφηβοι, κυρίως τα κορίτσια, νιώθουν ότι πρέπει να συμμορφωθούν με αυτά τα πρότυπα για να είναι αποδεκτά από τους άλλους.

Και δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αυτοεκτίμησης, ακόμα και σε διατροφικές διαταραχές, μόνο και μόνο για να νιώθουν οι έφηβοι πως “ικανοποιούν” την κοινωνία και πως είναι ευπρόσδεκτοι.

Συμπεράσματα

Χωρίς καμία αμφιβολία η μόδα διαδραματίζει σοβαρό ρόλο στην εφηβεία, όμως ασκώντας τόσο θετικά όσο και αρνητικά αποτελέσματα. Ενώ προσφέρει στους νέους έναν τρόπο αυτοέκφρασης και να ενταχθούν στη κοινωνία, η πίεση για συμμόρφωση, μίμηση αλλά και η προώθηση μη ρεαλιστικών προτύπων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία και την εφηβική ζωή τους.

Η ισορροπία (και το “μέσον”) βρίσκεται στο να βοηθήσουμε τους εφήβους να κατανοήσουν πως η μόδα είναι απλώς ένας τρόπος αυτοέκφρασης και όχι ένα μέτρο σύγκρισης της προσωπικής τους αξίας. Η παρότρυνση για την προσωπική τους αποδοχή θα βελτίωνε σίγουρα την κατάσταση.




Δες και αυτό!