Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ΕΔΔΑ για τη μεταχείριση ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγα το 2013

15/10/2025
από
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για τη μεταχείριση ενός γκέι πρόσφυγα από το Ιράν που κρατούνταν το 2013 προς απέλαση.

Όπως αναφέρει η δικηγόρος του, Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, σε μια ανάρτηση στο Facebook, χθες «εκδόθηκε απόφαση από το ΕΔΔΑ που καταδικάζει την Ελλάδα για τη μεταχείριση που είχε υπό κράτηση [σ.σ. ο πρόσφυγας], ως αντίθετη στο άρθρο 3 ΕΣΔΑ».

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διαπίστωσε «ότι το θύμα δεν είχε στα χέρια του κανένα πρακτικό κι αποτελεσματικό ένδικο μέσο για να διαμαρτυρηθεί και να επιτύχει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του κατά το χρόνο εκείνο», επισημαίνει η δικηγόρος.

Την ίδια στιγμή, η Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα κάνει λόγο για τον μακρύ χρόνο «που χρειάζεται πλέον το ΕΔΔΑ για να εξετάσει κάποιες κατηγορίες υποθέσεων», κάτι που «καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ικανοποίηση των προσφευγόντων, τη σύνδεση των συνεπειών με το ατόπημα των οργάνων που προκάλεσαν την παραβίαση, αλλά και επιφορτίζει εμάς με επιπλέον έργα κι αναζητήσεις που κατατείνουν στην ικανοποίηση των εντολέων μας».

Ακολουθεί η σχετική ανάρτηση:

Ίσως θυμάστε την κινητοποίηση που είχε γίνει το 2013 για έναν Ιρανό γκέϊ πρόσφυγα που κρατούνταν προς απέλαση, ευαισθητοποιώντας για θέματα ασύλου προσώπων που έρχονται από χώρες που στερούν τη ζωή σε πρόσωπα με ομοερωτικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σήμερα εκδόθηκε απόφαση από το ΕΔΔΑ που καταδικάζει την Ελλάδα για τη μεταχείριση που είχε υπό κράτηση, ως αντίθετη στο άρθρο 3 ΕΣΔΑ, ενώ επίσης διαπιστώνει ότι το θύμα δεν είχε στα χέρια του κανένα πρακτικό κι αποτελεσματικό ένδικο μέσο για να διαμαρτυρηθεί και να επιτύχει την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του κατά το χρόνο εκείνο.

Το γραφείο μας έχει εντολή να ζητήσει να συσχετισθεί η απόφαση του ΕΔΔΑ με τους υπηρεσιακούς φακέλους των οργάνων που οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας (που συμπεριλαμβάνουν και την Δικαστή που θεώρησε “οκ” το να υποβάλλονται πρόσωπα σε τέτοια μεταχείριση), ώστε να υπάρχει έστω κάποια αντανακλαστική συνέπεια πάνω σε όσους ευθύνονται πραγματικά, όπου είναι δυνατό να εντοπισθούν (π.χ. με τη λήψη υπόψη του συμβάντος κατά την εξέταση τυχόν προαγωγής τους).

Δεν είναι δυνατό να παραβλέψει κανείς και μια κριτική προς το αγαπημένο Δικαστήριο: ο μακρύς χρόνος που χρειάζεται πλέον το ΕΔΔΑ για να εξετάσει κάποιες κατηγορίες υποθέσεων καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την ικανοποίηση των προσφευγόντων, τη σύνδεση των συνεπειών με το ατόπημα των οργάνων που προκάλεσαν την παραβίαση, αλλά και επιφορτίζει εμάς με επιπλέον έργα κι αναζητήσεις που κατατείνουν στην ικανοποίηση των εντολέων μας.




Δες και αυτό!