Την προσφυγή του τέως Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιου, απέρριψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Ο Αμβρόσιος, μετά την καταδίκη του στα ελληνικά δικαστήρια για παραβίαση του Ν. 927/1979 είχε προσφύγει στο Στρασβούργο, υποστηρίζοντας ότι η ποινική του καταδίκη παραβίασε την ελευθερία της έκφρασής του.

Η υπόθεση αφορούσε στην ανάρτηση ενός ομοφοβικού άρθρου από τον Αμβρόσιο (Αθανάσιο Λενή) στο προσωπικό του blog τον Δεκέμβριο του 2015, όταν η Βουλή των Ελλήνων επρόκειτο να συζητήσει την προτεινόμενη νομοθεσία για την εισαγωγή του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και στην επακόλουθη δίωξη και καταδίκη του για υποκίνηση μίσους και διακρίσεων. Το άρθρο είχε τίτλο: “Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!- Ας μιλήσουμε έξω απ’ τα δόντια: Φτύστε τους!”.

Με αφορμή αυτό το άρθρο και μετά τη μήνυση ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ο Αμβρόσιος καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε μηνών με αναστολή. Μετά και την καταδίκη από τον Άρειο Πάγο ο ίδιος αποφάσισε να πάει την υπόθεση στο Στρασβούργο. Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε την προσφυγή του.

Κατά το ΕΔΔΑ ο προσφεύγων με το άρθρο του είχε ως στόχο τους ομόφυλους και τα δικαιώματά του στην ελευθερία της έκφρασης δεν είχαν παραβιαστεί, καθώς οι απόψεις του ήταν πιθανό να προκαλέσουν διακρίσεις και μίσος.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο ο προσφεύγων με την προσφυγή του προσπάθησε να εκτρέψει το άρθρο 10 (ελευθερία της έκφρασης) από τον πραγματικό σκοπό του, χρησιμοποιώντας το για σκοπούς που ήταν σαφώς αντίθετοι με τις αξίες που η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προσπαθούσε να προωθήσει. Το Δικαστήριο έκρινε, σύμφωνα με το άρθρο 17 (απαγόρευση κατάχρησης δικαιώματος), ότι η προσφυγή ήταν ratione materiae ασυμβίβαστη με τις διατάξεις της ΕΔΔΑ και την απέρριψε ως απαράδεκτη.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!