CACHE_650X650_1_180948Τη διαφωνία του απέναντι στην άρνηση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για το σύμφωνο συμβίωσης, εξέφρασε επίσημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να απαντήσει στην κοινοβουλευτική ερώτηση της Μαρίας Γιαννακάκη και του Νίκου Τσούκαλη της ΔΗΜΑΡ που κατατέθηκε στις 3 Ιουλίου 2014.

Αν και λίγο καθυστερημένα, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε την απάντηση σου στην βουλή στις 25 Ιουλίου.

Μέσω αυτής, εξηγεί τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά την κοινοποίηση της απόφασης του ΕΔΔΑ. Πληροφορεί πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ενημέρωσε στις 6 Μαΐου 2014 την Υπηρεσία Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ, στο Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι δεν μπορεί να υποβληθεί από την Ελλάδα σχέδιο δράσης, επειδή πρέπει να προηγηθούν «τροποποιήσεις του αστικού δικαίου και ειδικότερα του οικογενειακού δικαίου [οι οποίες] απαιτούν μια μελέτη σε βάθος του εθνικού δικαίου, ώστε να μη θυσιαστεί η εσωτερική συνοχή και συνεκτικότητα του συνόλου των διατάξεων του Αστικού Κώδικα, καθώς και μια συγκριτική μελέτη των ξένων νομοθεσιών».

Μια κίνηση που όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος, έγινε μετά από έγγραφο του Υπουργού Δικαιοσύνης (κ. Χ. Αθανασίου) της 25 Απριλίου 2014.

Επιπλέον, η ενημέρωση -αναφορά του ΝΣΚ τόνιζε ότι: “πρέπει να συνεκτιμηθεί η πρόοδος της σχετικής νομοθετικής δραστηριότητας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ακόμα και τα ζητήματα αναγνώρισης των συνεπειών που προκύπτουν από αναγνωρισμένες νομικά σχέσης ομόφυλων ζευγαριών (περιουσιακής και κληρονομικής φύσης και εν γένει προσωπικής κατάστασης) είναι υπό διαπραγμάτευση προκειμένου να αμβλυνθούν οι αποκλίσεις των σχετικών εθνικών ρυθμίσεων».

Μια θεώρηση προφανώς ανυπόστατη, μιας και δεν υπάρχουν παρόμοιες διαδικασίες στις χώρες της Ε.Ε, ενώ άλλωστε το ΕΔΔΑ δεν καταδίκασε την Ελλάδα για απόκλιση από τις νομοθεσίες ξένων χωρών, αλλά για αναιτιολόγητη διάκριση σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών στο νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης.

Στην απάντηση του, πάντως, ο κ. Βενιζέλος καθιστά σαφές ότι προσπάθησε να πείσει την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις επιταγές του ΕΔΔΑ, απευθυνόμενος μάλιστα  – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο (σ.σ. τον Αντώνη Σαμαρά).

«Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ζητήσει, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της έναντι της νομολογίας του ΕΔΔΑ».

Τελειώνοντας, υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο και εναποθέτει τις ελπίδες του στην «απάντηση της Υπηρεσία Εκτέλεσης των Αποφάσεων του ΕΔΔΑ».

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!