Ο Ben Bradshaw των Εργατικών λέει ότι η Εκκλησία της Αγγλίας «επιδιώκει ενεργά μια εκστρατεία διάκρισης» κατά των λεσβιών και των γκέι. 

“Η Εκκλησία της Αγγλίας πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καλωσορίσει τις λεσβίες και τους ομοφυλόφιλους και να αγκαλιάσει τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει αυξανόμενες ερωτήσεις στο κοινοβούλιο, σχετικά με τον ρόλο της ως καθιερωμένης εκκλησίας της χώρας”, δήλωσε βουλευτής. 

 Η εκκλησία «επιδίωκε ενεργά μια εκστρατεία διάκρισης» κατά των λεσβιών και των ομοφυλόφιλων ανθρώπων, που ήταν ασυμβίβαστη με τον ρόλο της, ως εκκλησίας για την Αγγλία, δήλωσε ο Ben Bradshaw, ο βουλευτής των Εργατικών του Έξετερ και πρώην υπουργός Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού. 

Αφορμή για να τοποθετηθεί επί του θέματος ήταν το γεγονός ότι η Εκκλησία της Αγγλίας απαγόρευσε στην κόρη του αείμνηστου αρχιεπισκόπου Desmond Tutu, έναν χειροτονημένο Αγγλικανό ιερέα, να λειτουργήσει στην κηδεία του νονού της τον περασμένο μήνα, επειδή έχει συνάψει γάμο με μία γυναίκα. Η Mpho Tutu van Furth αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει την κηδεία σε μια μαρκίζα δίπλα στην εκκλησία St Michael and All Angels στο Wentnor, Shropshire. 

 «Αυτό ήταν ένα ιδιαίτερα υψηλού προφίλ, εξωφρενικό παράδειγμα. Όμως, η ίδια σκληρότητα ασκείται σε λεσβίες και ομοφυλόφιλους από την εκκλησία όλη την ώρα, κάθε μέρα – άτομα που δεν ακούς ποτέ στα πρωτοσέλιδα, άνθρωποι των οποίων οι ζωές έχουν καταστραφεί – αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε ο Bradshaw. 

 Η Εκκλησία της Αγγλίας «απολαμβάνει εξαιρετικά και μοναδικά προνόμια στον ρόλο της στη ζωή του έθνους», είπε, αναφέροντας τις 26 έδρες στη Βουλή των Λόρδων, που προορίζονται για Αγγλικανούς επισκόπους. «Ωστόσο, απέκλεισε μια σημαντική μειοψηφία του πληθυσμού», τόνισε. Αυτό είναι «μη βιώσιμο», ειδικά καθώς οι Αγγλικανικές εκκλησίες στη Σκωτία, στην Ουαλία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Νέα Ζηλανδία και αλλού διεξήγαγαν ή ευλογούσαν γάμους ομοφυλόφιλων. 

Η Εκκλησία της Αγγλίας έχει διχαστεί πικρά σε θέματα σεξουαλικότητας εδώ και δεκαετίες. Επιτρέπει στους κληρικούς της να έχουν ομόφυλες σχέσεις όσο είναι άγαμοι, αλλά δεν επιτρέπει σε άτομα του ίδιου φύλου να παντρεύονται στην εκκλησία ή στους κληρικούς να ευλογούν τους πολιτικούς γάμους. Μετά από μια διαδικασία εσωτερικής συζήτησης, οι επίσκοποι συναντώνται αυτό το φθινόπωρο για να αποφασίσουν σχετικά με τις προτάσεις που θα τεθούν ενώπιον του υβερνώντος σώματος της Εκκλησίας, της γενικής συνόδου, το επόμενο έτος. 

«Ελπίζω να δούμε αλλαγή», είπε ο Bradshaw. «Εάν όχι, το κοινοβούλιο μπορεί να θέλει να το εξετάσει αυτό. Η υπομονή τελειώνει και το κοινοβούλιο είναι σε θέση να ασκήσει πίεση στην εκκλησία. Χωρίς αλλαγή, νομίζω ότι μπορεί να δούμε αυξανόμενες εκκλήσεις για αποσύνθεση.»