Η Εκκλησία της Αγγλίας θα ευλογήσει για πρώτη φορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια

131
Ειδικές λειτουργίες ετοιμάζεται να καθιερώσει η Εκκλησία της Αγγλίας, που θα ευλογούν τους γάμους των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών, για πρώτη φορά σε δοκιμαστική βάση.  

Αν και οι ειδικές αυτές υπηρεσίες δεν θα είναι επίσημες γαμήλιες τελετές της Εκκλησίας, θα είναι σχεδόν ίδιες με έναν τυπικό εκκλησιαστικό γάμο, με μουσική, ανάγνωση, δαχτυλίδια, προσευχές και ευλογία από τον ιερέα, μπροστά σε όλους τους προσκεκλημένους και τους αγαπημένους τους.

Η πρωτοποριακή πολιτική εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της Εκκλησίας της Αγγλίας με μια οριακή απόφαση που κρίθηκε από μία μόνο ψήφο.

Η Εκκλησία της Αγγλίας εξακολουθεί να κηρύττει επίσημα ότι ο γάμος είναι μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε από τον Αιδεσιμότατο Steven Croft, ο οποίος σημείωσε την πρόοδο που έχουν κάνει πολλοί επίσκοποι εντός της εκκλησίας στο θέμα της σεξουαλικής ταυτότητας.

Αντιδρώντας στην ψήφιση της πρότασής του, ο Αιδεσιμότατος Croft δήλωσε, σύμφωνα με το BBC News, ότι είναι «ενθουσιασμένος».

Σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες αυτές δεν θα είναι επίσημοι γάμοι της Εκκλησίας της Αγγλίας, πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα υπάρχει παρόμοια χαρά και επιβεβαίωση και ότι όσοι έρχονται να δεχθούν αυτές τις ευλογίες θα αισθάνονται πλήρως ευπρόσδεκτοι στη ζωή της εκκλησίας».

Ομοίως, η επίσκοπος του Λονδίνου, Sarah Mullally, σχολίασε: «Η αλήθεια είναι – όπως είδαμε και πάλι σήμερα- ότι η Εκκλησία της Αγγλίας δεν έχει ομοφωνία στα ζητήματα της σεξουαλικότητας και του γάμου».

Ωστόσο, η Jayne Ozanne, η οποία συμμετέχει στη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας της Αγγλίας, σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας και ότι η εκκλησία εξακολουθεί να είναι «βαθιά ομοφοβική, ό,τι κι αν λένε οι επίσκοποι και οι αρχιεπίσκοποι.

«Φοβάμαι ότι μεγάλο μέρος του έθνους θα κρίνει την Εκκλησία της Αγγλίας ως κακοποιητική και αφιλόξενη- και δυστυχώς έχουν δίκιο».

Τα πιο συντηρητικά μέλη της εκκλησίας δεν ενθουσιάστηκαν με την είδηση, με τον εθνικό διευθυντή του Ευαγγελικού Συμβουλίου της Εκκλησίας της Αγγλίας, τον αιδεσιμότατο Canon John Dunnett, να δηλώνει ότι είναι «θλιμμένος και λυπημένος» από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

Δεν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσουν οι δοκιμαστικές λειτουργίες, αλλά αναφέρεται ότι θα μπορούσαν να εγκριθούν σε λίγες εβδομάδες, με τις πρώτες λειτουργίες να ξεκινούν στις αρχές του νέου έτους. Παράλληλα, θα βρίσκεται σε εξέλιξη η πλήρης διαδικασία νομιμοποίησης αυτής της πολιτικής (μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια).

Κανένα μέλος του κλήρου δεν θα είναι υποχρεωμένο να κάνει τις τελετές των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών. Αντίθετα, θα προσφέρονται σε εθελοντική βάση.