Η Δημοκρατική Alexandria Ocasio-Cortez για τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από τον αθλητισμό

07/12/2023
από
Η Alexandria Ocasio-Cortez προειδοποίησε ότι η απαγόρευση των τρανς γυναικών από τα γυναικεία αθλήματα θα μπορούσε να οδηγήσει στην «εξέταση των γεννητικών οργάνων» όλων των συμμετεχουσών. Με άλλα λόγια καταρρίπτει το τρανσφοβικό επιχείρημα, σύμφωνα με το οποίο, ο αποκλεισμός των τρανς ατόμων βοηθάει τα «γυναικεία δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της υποεπιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τρίτη (5 Δεκεμβρίου), η Δημοκρατική εκπρόσωπος της Νέας Υόρκης, γνωστή ως AOC, χαρακτήρισε ιδιαίτερα προβληματικές τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να στοχοποιήσουν τις τρανς γυναίκες στον αθλητισμό.

«Μιλάμε για την πιθανή εξέταση γεννητικών οργάνων όλων των γυναικών και κοριτσιών, ακόμα και ανήλικων, μόνο και μόνο επειδή κάποιος μπορεί να πει “δεν νομίζω ότι είσαι κορίτσι”», είπε.

Η ακρόαση της Τρίτης έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων να περάσουν ένα νομοσχέδιο που θα απαγορεύει εντελώς τη συμμετοχή των τρανς γυναικών και κοριτσιών στα σχολικά αθλήματα.

Το νομοσχέδιο, που ονομάστηκε «Νόμος για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στον αθλητισμό», υποστηρίζει ότι αποτελεί παραβίαση του (ομοσπονδιακού νόμου για τα πολιτικά δικαιώματα) Τίτλου ΙΧ (των τροποποιήσεων του 1972 για την εκπαίδευση) για τα δημόσια σχολεία να επιτρέπουν σε άτομα «αρσενικού φύλου» να συμμετέχουν σε προγράμματα που προορίζονται για γυναίκες και κορίτσια.

Το νομοσχέδιο πέρασε σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα (4 Δεκεμβρίου) με 219 ψήφους έναντι 203, αλλά αναμένεται να χάσει στη Γερουσία, η οποία έχει πλειοψηφία Δημοκρατικών.

Η AOC υποστηρίζει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ενδιαφέρονται για τα γυναικεία δικαιώματα

Κατά τη διάρκεια της δήλωσής της, η AOC είπε ότι το νομοσχέδιο δεν είναι μόνο τρανσφοβικό αλλά και σεξιστικό.

«Υποτίθεται ότι πρέπει να καθόμαστε εδώ… [και] να βλέπουμε ένα κόμμα που έχει ψηφίσει κατά της πρόσβασης των γυναικών στην άμβλωση, του νόμου Lilly Ledbetter για ίσες αμοιβές, του νόμου για τη βία κατά των γυναικών, του δικαιώματός μας να έχουμε πρόσβαση στην αντισύλληψη και επίσης δεν ψηφίζει καν για ίση και δίκαιη χρηματοδότηση στον γυναικείο αθλητισμό.

«Και υποτίθεται ότι πρέπει να πιστέψω ότι αυτοί ενδιαφέρονται για το συμφέρον μου. Νομίζω πως όχι».

Μεταξύ των μαρτυριών που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακρόασης ήταν και αυτή της αντί-τρανς πρώην κολυμβήτριας Riley Gaines, η οποία χαρακτήρισε τη συμμετοχή των τρανς ατόμων στον αθλητισμό «ανασφαλή και άδικη».

Η Gaines, η οποία κάποτε τερμάτισε στην πέμπτη θέση σε αγώνα πρωταθλήματος της Εθνικής Κολεγιακής Αθλητικής Ένωσης (NCAA) και κατηγόρησε μια τρανς κολυμβήτρια που επίσης έχασε, δήλωσε ότι πιστεύει ότι «η συμπερίληψη δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα έναντι της ασφάλειας και της δικαιοσύνης».

Η Δημοκρατική βουλευτής Summer Lee απάντησε χαρακτηρίζοντας τη μαρτυρία της Gaines «τρανσφοβική» και υποστήριξε ότι το ιστορικό ψήφων των Ρεπουμπλικάνων δείχνει το
«εντελώς αντίθετο».

Επικαλέστηκε μια έκθεση του NCAA που δημοσιεύθηκε πέρυσι, σύμφωνα με την οποία τα αθλητικά προγράμματα των ανδρών λαμβάνουν υπερδιπλάσιους πόρους και χρηματοδότηση σε σχέση με τα γυναικεία.
Δες και αυτό!