Η δικαιοσύνη στη Νιγηρία προωθεί τη θανάτωση των γκέι

22/07/2022
από
Μια απόφαση δικαστηρίου της Σαρία στη Νιγηρία, σύμφωνα με την οποία τρεις ομοφυλόφιλοι άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο με λιθοβολισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει «παράθυρο» για περισσότερη βία κατά της queer κοινότητας.

Την 1η Ιουλίου, το δικαστήριο στο Μπάουτσι της Νιγηρίας καταδίκασε τρεις ομοφυλόφιλους άνδρες, ηλικίας 20, 30 και 70 ετών, σε θάνατο με λιθοβολισμό. Δεν είχαν νομική εκπροσώπηση.

Καταδικάστηκαν σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ποινικού Νόμου της Πολιτείας Μπάουτσι του 2001, το οποίο ορίζει: «Όποιος διαπράττει το αδίκημα της σοδομίας θα τιμωρηθεί με λιθοβολισμό [rajim] ή οποιοδήποτε άλλο μέσο αποφασίσει το κράτος».

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες στη χώρα έχουν εκφράσει φόβο και ανησυχία για την ποινή. Η Νιγηρία είναι ήδη εχθρική προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και οι ομόφυλες σχέσεις τιμωρούνται με φυλάκιση έως και 14 ετών.

Ο William Rashidi, διευθυντής της ομάδας Εquality Triangle, δήλωσε στο Reuters: «Αυτή η καταδίκη ανοίγει την πόρτα για πιο σκληρά μέτρα εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Είναι ένα κάλεσμα για βία. Με αυτή την απόφαση, οι καιροί έχουν γυρίσει πίσω, δίνοντας στους άλλους το δικαιώματα να επιτίθενται στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Οι άνδρες έχουν 30 ημέρες για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης που εκδόθηκε από δικαστήριο της Σαρία. Οι ποινές, επίσης, πρέπει να εγκριθούν από τον κυβερνήτη της πολιτείας Bala Abdulkadir Mohammed. Ο κυβερνήτης κάνει συχνά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για θέματα όπως οι πλημμύρες και η φοίτηση στα σχολεία, αλλά δεν έχει πει λέξη για τις ποινές των ανδρών.

Είτε το δικαστήριο συνεχίσει την καταδίκη είτε όχι, η υπόθεση πιθανότατα θα προκαλέσει τους ομοφοβικούς στη χώρα και θα υποκινήσει την κακοποίηση σε queer άτομα.

Η Marline Oluchi, μέλος του διοικητικού συμβουλίου International Lesbian and Gay Association’s African arm, είπε ότι αυτή η καταδίκη είναι μια «ολισθηρό πισωγύρισμα» με στόχο την κλιμάκωση της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στη Νιγηρία.

«Βαδίζουμε σε επικίνδυνα νερά και η ασφάλεια για τους άλλους είναι ένα τεράστιο ζήτημα».

Το 2014, ένας άνδρας που κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλικές πράξεις καταδικάστηκε σε 20 μαστιγώματα από δικαστήριο. Ο δικαστής εκείνη την εποχή, Nuhu Idris Mohammed, φέρεται να είπε ότι ήταν περήφανος για την ποινή και ότι πίστευε ότι ο άνδρας έπρεπε να είχε καταδικαστεί σε θάνατο.

Την ίδια χρονιά, 11 άνδρες κατηγορούμενοι για ομοφυλοφιλία δικάστηκαν. Σύμφωνα με το BBC, ο Jibrin Danlami Hassan, επίτροπος της Επιτροπής Σαρία της πολιτείας Μπάουτσι, είπε ότι οι κρατούμενοι ομολόγησαν ότι «είχαν αυτή τη βρωμερή συνήθεια».

Οι αναφορές ανέφεραν ότι οι άνδρες ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν, αλλά ο Hassan το αρνήθηκε.
Δες και αυτό!