Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις Νιγηριανές αρχές να σταματήσουν τις ομοφοβικές επιδρομές

26/10/2023
από
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις Νιγηριανές αρχές να σταματήσουν το «κυνήγι μαγισσών», μετά τη σύλληψη περισσότερων από 70 ατόμων που συμμετείχαν σε «γκέι πάρτι».

Ως απάντηση στην είδηση ότι η νιγηριανή υπηρεσία ασφάλειας και πολιτικής άμυνας (NSCDC) συνέλαβε 59 άνδρες και 17 γυναίκες σε ένα γκέι πάρτι σε πολιτεία της βόρειας Νιγηρίας, ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Νιγηρία, Isa Sanusi, δήλωσε:

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις συλλήψεις που δημιουργούν έντονες διακρίσεις και ζητάμε την άμεση απελευθέρωση όλων των εμπλεκομένων. 

«Οι αρχές της Νιγηρίας πρέπει να σταματήσουν αυτές τις ταπεινωτικές επιδρομές και την κατάχρηση των νόμων για να παρενοχλούν και να συλλαμβάνουν ανθρώπους που κατηγορούνται για ομοφυλοφιλική δραστηριότητα. Είναι αποκρουστικό το γεγονός ότι η αστυνομία μπορεί αυθαίρετα να ασκήσει ποινικές διώξεις εναντίον ανθρώπων με βάση το πώς είναι ντυμένοι ή πώς έχουν φτιάξει τα μαλλιά τους.

«Κανείς δεν πρέπει να στοχοποιείται και να συλλαμβάνεται εξαιτίας του πραγματικού ή αντιληπτού σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου του. Η Αστυνομία της Νιγηρίας θα πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την ασφάλεια όλων, όχι να υποδαυλίζει περισσότερες διακρίσεις».

Μάλιστα πριν από το πρόσφατο περιστατικό, τον Αύγουστο η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 67 άτομα, με την κατηγορία της πραγματοποίησης ενός ΛΟΑΤΚΙ+ γάμου.

Το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των ΛΟΑΤΚΙ+ γάμων που υπογράφηκε ως νόμος στις 7 Ιανουαρίου 2014, ποινικοποιεί τις σχέσεις μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και τις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και περιορίζει το έργο των οργανώσεων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Δες και αυτό!