Νιγηρία: Σύλληψη 67 ατόμων λόγω υποτιθέμενου ΛΟΑΤΚΙ+ γάμου

30/08/2023
από
Facebook
Οι αστυνομικές αρχές στη Νιγηρία συνέλαβαν τουλάχιστον 67 άτομα που εκτιμάται ότι πραγματοποιούσαν έναν ‘ομόφυλο’ γάμο στην πόλη Εκπάν της πολιτείας Δέλτα.

Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην εκδήλωση γύρω στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας (28 Αυγούστου) και αρχικά συνέλαβε περισσότερα από 100 άτομα, προτού μειώσει τον αριθμό σε 67 υπόπτους, οι οποίοι θα διωχθούν ποινικά για «υποτιθέμενη διεξαγωγή και συμμετοχή σε τελετή γάμου ομοφυλοφίλων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Bright Edafe στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μαζικές συλλήψεις της χώρας τα τελευταία χρόνια με στόχο την ομοφυλοφιλία.

Η ομοφυλοφιλία είναι εντελώς παράνομη στη Νιγηρία και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ποινή φυλάκισης έως και 14 ετών ή 10 ετών για τους συνεργούς.

Σε μια ζωντανή εκπομπή, ο Edafe δήλωσε: «Στις 28 Αυγούστου συνελήφθησαν αρχικά περίπου 100 ύποπτοι. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ντυμένοι σαν γυναίκες και είδαμε τους δύο κύριους υπόπτους, ο ένας ντυμένος νύφη και ο άλλος γαμπρός.

«Υπάρχει ένα βίντεο το οποίο δείχνει ότι στην πραγματικότητα πραγματοποιούσαν τη γαμήλια τελετή τους.

«Αφού τους ελέγξαμε, καταλήξαμε σε περίπου 67 υπόπτους σήμερα.

«Συνεχίζουμε την έρευνα και θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους της πολιτείας και τους Νιγηριανούς ότι θα κατηγορηθούν στο δικαστήριο το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της έρευνας.

«Το φέρνουμε αυτό στη δημοσιότητα για να γνωρίζει ο κόσμος, ειδικά οι Νιγηριανοί, ότι βρισκόμαστε στην Αφρική και δεν μπορούμε να αντιγράψουμε τη δυτική κουλτούρα επειδή δεν έχουμε την ίδια δομή και παράδοση».

Πίσω από τον εκπρόσωπο βρισκόταν μια ομάδα υπόπτων, οι οποίοι αργότερα συμμάχησαν για να μιλήσουν στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της εκπομπής.

Σύμφωνα με το CNN, η ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επιδρομής κατασχέθηκαν και ορισμένα απαγορευμένα αντικείμενα, όπως κάποια είδη ναρκωτικών αλλά και «τελετουργικά φορέματα ομόφυλων γάμων».

Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί ενημερώθηκαν για πρώτη φορά για τον γάμο όταν συνάντησαν έναν παρευρισκόμενο κατά τη διάρκεια της συνήθους περιπολίας τους.

«Αναγκαστικά ομολόγησε ότι είναι μέλος συγκεκριμένης λέσχης ομοφυλοφίλων και ότι πήγαινε να συναντήσει τους φίλους του για μια τελετή γάμου ομοφυλοφίλων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ανάρτησή της στο X (πρώην Twitter), η Διεθνής Αμνηστία Νιγηρίας καταδίκασε τη μαζική σύλληψη και ζήτησε να «τερματιστεί άμεσα αυτό το κυνήγι μαγισσών».

«Οι συλλήψεις παραβιάζουν μια σειρά από ανθρώπινα δικαιώματα και εισάγουν διακρίσεις με βάση τον πραγματικό ή αντιληπτό σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου», ανέφερε η οργάνωση.

«Σε μια κοινωνία όπου η διαφθορά είναι ανεξέλεγκτη, ο νόμος που απαγορεύει τις σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για παρενόχληση, και εκβιασμό ανθρώπων από τις αρχές. Αυτό είναι απαράδεκτο.

«Η αστυνομική διοίκηση της πολιτείας Δέλτα ισχυρίστηκε, ότι οι άνδρες συνελήφθησαν επειδή φέρεται να σχεδίαζαν γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Είναι απίστευτο ότι η απλή πράξη του στυλ ντυσίματος, των μαλλιών ή του να κάθεσαι μαζί με ένα άλλο άτομο, μπορεί να λάβει εγκληματικές διαστάσεις».
Δες και αυτό!