Η ανακρίτρια κατηγορεί υπηρεσίες ψυχικής υγείας για τον θάνατο τρανς εφήβου

129
Πηγή: Pinknews
Σύμφωνα με το πόρισμα της υπεύθυνης ανακρίτριας, η έλλειψη ψυχικής υποστήριξης αποτελεί αιτία για τον θάνατο ενός τρανς εφήβου στο Μπράιτον.

Ο Axel Matters βρέθηκε νεκρός σε διαμέρισμα στις 23 Απριλίου 2021, λίγους μήνες μετά τα 18α γενέθλιά του. Η αστυνομία δήλωσε ότι βρισκόταν εκεί για αρκετές ημέρες.

Ο Matters είχε τοποθετηθεί σε 24ωρη υποστηριζόμενη στέγαση από τον Ιούνιο του 2019 μέχρι τον Ιανουάριο του 2021, αφού θεωρήθηκε «εξαιρετικά ευάλωτο άτομο».

Παρά αυτό το γεγονός, τον Φεβρουάριο του 2021 τοποθετήθηκε σε επείγουσα μη υποστηριζόμενη στέγαση, αφού ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ζήσει μόνος του.

Η Penelope Schofield, η ανώτερη ανακρίτρια για το Δυτικό Σάσσεξ, έκρινε ότι η παραμέληση συνέβαλε στον θάνατο του Matters. Η ίδια εξήγησε ότι οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας απέτυχαν να οργανώσουν κατάλληλο σχέδιο φροντίδας μετά την απρογραμμάτιστη έξοδό του από το νοσοκομείο στις 22 Φεβρουαρίου του 2021.

Την ίδια ημερομηνία, οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας ενηλίκων απέτυχαν να αξιολογήσουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα η Schofield να υποστηρίξει ότι υπήρξε «έλλειψη προσοχής από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες».

Ο επικεφαλής ιατρός του Matters από την υπηρεσία ψυχικής υγείας απέτυχε να τον βοηθήσει μετά την έξοδό του και, στις 6 Απριλίου, μετά την επιδείνωση της ψυχικής του υγείας, το προσωπικό της κοινωνικής φροντίδας ενηλίκων απέτυχε να κάνει μια πλήρη αξιολόγηση κινδύνου της κατάστασης αλλά και επανεξέταση της ψυχικής του υγείας.

Διατυπώνοντας το συμπέρασμα, η ανακρίτρια δήλωσε ότι υπήρξε έλλειψη υποστήριξης από την Υπηρεσία Αξιολόγησης και Θεραπείας Ενηλίκων στο Κρόλεϊ εν αναμονή της μεταφοράς του Matters στην Υπηρεσία Αξιολόγησης και Θεραπείας Ενηλίκων στο Μπράιτον.

Η Schofield θα συντάξει έκθεση για την πρόληψη μελλοντικών θανάτων, απαιτώντας τη λήψη προληπτικών μέτρων, σε σχέση με τις ελλείψεις στη φροντίδα που παρείχαν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.

Η Angela και ο Melvill Price, η μητέρα και ο πατριός του Matter, δήλωσαν ότι συμφωνούν με το συμπέρασμα της ανακρίτριας, αλλά αυτό «δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί εξ αρχής», πρόσθεσαν.

«Ελπίζουμε ότι καμία άλλη οικογένεια δεν θα χρειαστεί να περάσει αυτό που περάσαμε εμείς».

Η Hayley Chapman, δικηγόρος της Hodge Jones & Allen, η οποία ενήργησε για λογαριασμό της οικογένειας, δήλωσε: «Το πόρισμα της ανακρίτριας ότι ο θάνατός του προήλθε από αμέλεια αντικατοπτρίζει το πόσο άσχημα η κοινωνία απογοήτευσε τον Axel. Ελπίζουμε ότι ο θάνατός του θα αποτελέσει δίδαγμα».

Παρόλο που ο Axel αυτοκτόνησε, η ανακρίτρια διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να προσδιοριστεί αν είχε υπήρξε όντως τέτοια πρόθεση.

Η ετυμηγορία ακολουθεί την έρευνα για τον θάνατο μιας 20χρονης τρανς γυναίκας, που αναμένεται να εξετάσει τις επιπτώσεις των μακρών λιστών αναμονής του NHS, για τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο.