HIV: Νέα αναβολή για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων

Αντιρετροϊκό φάρμακο
Σε δεύτερη αναβολή για τη λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV προχώρησε στις 13 Μαρτίου o Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Με τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β’ 1571/14-03-2023) μεταθέτει την εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης της 30ής Νοεμβρίου του 2022 από την 1η Φεβρουαρίου του 2023, που ήταν αρχικά, στις 5 Απριλίου 2023. Είχε προηγηθεί άλλη μία αναβολή ενδιάμεσα για την 15η Μαρτίου, που κι αυτή δεν ήταν αρκετή για τον μηχανισμό του Υπουργείου Υγείας να υλοποιήσει την απόφαση Πλεύρη.

Να θυμίσουμε ότι η σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να έχουν οι άνθρωποι που ζουν με HIV τη δυνατότητα για ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων τους. Πρόκειται για ένα αίτημα που προέκυψε εντονότερο από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν η πρόσβαση στα νοσοκομεία και τις ΜΕΛ ήταν πιο δύσκολη έως και επικίνδυνη για την υγεία των ανθρώπων με HIV (σ.σ. στο Antivirus προτιμούμε να μην χρησιμοποιούμε τον όρο «ασθενών», διότι οι άνθρωποι αυτοί στην πραγματικότητα, εφόσον λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους, δεν νοσούν).

Επίσης, σε νόμο που είχε ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο του 2022 (Ν. 4975/2022 άρθρο 68) προβλέπεται και η ενεργοποίηση της δυνατότητας λήψης PrEP, προληπτικής δηλαδή αγωγής για τη μη μετάδοση του HIV. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο πρώτα να υπογραφεί κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η απόφαση θα ρυθμίζει και θα εξειδικεύει τις λεπτομέρειες εφαρμογής της PrEP, όπως τη διαδικασία προμήθειας και διάθεσης των αντιιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων, τους δικαιούχους, τα κριτήρια, καθώς και τον τρόπο διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων τους. Περιμένουμε, βέβαια, ακόμα να μάθουμε αν θα είναι δωρεάν η παροχή ή αν θα υπάρχει ποσοστό συμμετοχής των δικαιούχων.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει;

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε σήμερα η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+, το Τμήμα Δικαιωμάτων και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρονται τα εξής:

Όταν μια κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα και κερδίζει την εύνοια διαφόρων χειροκροτητών – και κατά συνέπεια ψηφαλάκια – είναι καλά. Όταν όμως στην πράξη δεν υλοποιεί τίποτα από όσα εξαγγέλλει τότε ή στην πραγματικότητα δεν θέλει να προχωρήσει τίποτα ή δεν είναι ικανή να εφαρμόσει τίποτα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε ανθρώπους που ζουν με τον HIV και η χορήγηση PrEP (προληπτικής θεραπείας από τη μετάδοση του HIV). Το πρώτο μέτρο, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το ανακοίνωσε με κατάθεση τροπολογίας ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, την 1η Δεκεμβρίου του 2021. Στις 30 Νοεμβρίου 2022, έναν χρόνο μετά, ανακοίνωσε την Υπουργική Απόφαση με την οποία εφαρμόζεται ό,τι λέει η τροπολογία. Και η εφαρμογή προϋποθέτει τη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να δεχτούμε ότι η υπουργική απόφαση και όσες δικλείδες ασφαλείας για τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών προβλέπει, είναι σωστά. Όμως η σύσταση Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV παραπέμφθηκε για την 1η Φεβρουαρίου 2023. Είναι σαν να είπε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου: «Τι να κάνουμε τώρα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS; Να βγάλουμε ένα μέτρο υπέρ των οροθετικών. Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε; Αν όχι, ας το μεταθέσουμε για αργότερα…»

Κι όμως, ούτε μετά από τρεις μήνες ήταν τίποτα έτοιμο. Στις 8 Μαρτίου με τροποποιητική απόφαση που υπογράφει ο κ. Πλεύρης, η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με HIV μετατέθηκε για τις 15 Μαρτίου. Φτάσαμε 15 Μαρτίου και ούτε πάλι ήταν τίποτα έτοιμο. Και με μία άλλη τροποποιητική απόφαση με ημερομηνία 13 Μαρτίου το μέτρο πήρε παράταση για την 5η Απριλίου 2023.

Όσον αφορά τη χορήγηση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση», «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρκειας του ανθρώπου (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης, η σχετική νομοθετική διάταξη περιλαμβάνεται στον νόμο 4975 (ΦΕΚ Α’ 187/30-09-2022), που ορίζει ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται και εξειδικεύονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής». Έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτε.

Τελικά, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει κάτι που θα διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων με HIV ή μόνο θα τους κοροϊδεύει; Αν δεν μπορεί να το κάνει, ας το αφήσει για την επόμενη, αλλά να πει είτε ότι δεν θέλει είτε ότι είναι ανίκανη.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!