Hannah Gadsby: πως έκανε έναν χριστιανό αρτοποιό να του φτιάξει μια γαμήλια τούρτα

0
157
Στο stand-up special του Netflix, Something Special, το Hannah Gadsby, αποκάλυψε ότι είχε σκοπό να βάλει ένα χριστιανικό αρτοποιείο να φτιάξει μια γαμήλια τούρτα για εκείνο και τη σύντροφο του. Φυσικά, αυτό απαιτούσε ένα μικρό τέχνασμα.

Το Gadsby παντρεύτηκε την παραγωγό Jenney Shamash τον Ιανουάριο του 2021. Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Απρίλιο του 2021, με την οποία ανακοίνωσαν την ένωσή τους, το ζευγάρι δήλωσε ότι αισθάνεται «ευτυχισμένο γι’ αυτό».

«Για την ιστορία: αυτό είμαι εγώ που ξεχειλίζω», έγραψε το Gadsby στη λεζάντα. «Είμαι γεμάτο από πολύ θετικά συναισθήματα. Αυτή είναι μια ωραία ιστορία».

Στο νέο του αφιέρωμα, το οποίο το Gadsby περιγράφει ως «ένα σόου για καλή διάθεση», μοιράζεται περισσότερες λεπτομέρειες για το γάμο του, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας πίσω από την ξεκαρδιστική μη παραδοσιακή γαμήλια τούρτα τους.

«Θέλαμε να ξεγελάσουμε έναν χριστιανό αρτοποιό για να φτιάξει μια γαμήλια τούρτα για ένα κουήρ ζευγάρι», εξηγεί το Gadsby στο Something Special, «και αυτό πέτυχε».

Το Gadsby μοιράστηκε πρόσφατα μια φωτογραφία της εν λόγω τούρτας στο Instagram του. Σε αυτήν απεικονίζεται ένας τεράστιος καρχαρίας έτοιμος να καταβροχθίσει δύο αξιολάτρευτες ενυδρίδες που κολυμπούν γαλήνια δίπλα-δίπλα.

«Είπα, “Μπα, φίλε, αυτή δεν είναι γαμήλια τούρτα. Γίνομαι 10 ετών», θυμάται το Gadsby στο αφιέρωμά του. «Ήρεμα. Τόσο αφελής. Οι Χριστιανοί πιστεύουν τα πάντα».

Οι τούρτες έχουν γίνει, φυσικά, ένα από τα πιο απροσδόκητα πεδία μάχης στον αγώνα για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. (Φανταστείτε τι θα έλεγαν ο Harvey Milk ή οι τρανς γυναίκες της εξέγερσης του Stonewall αν τους λέγατε ότι, το 2023, θα μηνύαμε αρτοποιούς για κέικ).

Στην πιο διάσημη ίσως περίπτωση σχετικής διάκρισης, ο Jack Phillips, ο αντι-γκέι ιδιοκτήτης του Masterpiece Cakeshop του Κολοράντο, μήνυσε την Επιτροπή Πολιτικών Δικαιωμάτων του Κολοράντο (CCRC) το 2015, αφού του είπε ότι η άρνησή του να προσφέρει γαμήλια τούρτα σε ένα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρι παραβίαζε τον νόμο της πολιτείας που απαγορεύει στις επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές στο κοινό να κάνουν διακρίσεις σε βάρος πελατών με βάση τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Η υπόθεση έφτασε μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε υπέρ του Phillips, αλλά δεν αποφάνθηκε για το αν είχε το δικαίωμα της Πρώτης Τροπολογίας να αρνηθεί να φτιάξει γαμήλια τούρτα για ομοφυλόφιλους.

Ο Phillips μηνύθηκε ξανά το 2018, αυτή τη φορά από μια τρανς πελάτισσα για την οποία αρνήθηκε να φτιάξει μια τούρτα για να γιορτάσει τόσο τα γενέθλιά της όσο και την επέτειο του coming out της ως τρανς. Το 2021, δικαστής του Ντένβερ έκρινε ότι ο Phillips έκανε παράνομες διακρίσεις εις βάρος της Autumn Scardina όταν αρνήθηκε να φτιάξει την τούρτα. Νωρίτερα φέτος, το Εφετείο του Κολοράντο αποφάνθηκε και πάλι εναντίον του Phillips στην υπόθεση.

Πιο πρόσφατα, στη Φλόριντα, ένα παντοπωλείο Publix αρνήθηκε να γράψει «οι τρανς άνθρωποι αξίζουν χαρά» σε μια τούρτα για μια τρανς μη κερδοσκοπική οργάνωση. Η εταιρεία ζήτησε αργότερα συγγνώμη, ισχυριζόμενη ότι οι υπάλληλοι του καταστήματος στην περιοχή του Ορλάντ έκαναν λάθος πιστεύοντας ότι η αναγραφή ενός συμπεριληπτικού μηνύματος σε μια τούρτα ήταν ενάντια στην εταιρική πολιτική.