Η 1η τρανς γυναίκα σε θέση δικαστή Lok Adalat της Ινδίας

19/07/2017
από

Η 29χρονη Joyita Mondal Mahi, κοινωνική λειτουργός, έγινε η 1η τρανς γυναίκα δικαστής Lok Adalat της Ινδίας.

«Ένιωσα την επιθυμία να δουλέψω για όλους τους ανθρώπους»


Η Joyita Mondal Mahi  είναι δικαστής Lok Adalat, δηλαδή ένας τύπος διαμεσολαβητή για τη διευθέτηση διαφορών, που συχνά αναφέρεται ως δικαστήριο του λαού.

Η πρώτη μέρα της Mondal στην δουλειά ήταν στις 8 Ιουλίου. Εργάστηκε σε μια περιοχή στη Δυτική Βεγγάλη:

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, πρότεινα διαπραγματεύσεις, τις οποίες οι διάδικοι θεώρησαν αποδεκτές», ανέφερε η Mondal στους The Hindustan Times, αποκαλύπτοντας ότι “Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση διέταξα τη διοίκηση μιας τράπεζας να κατάσχουν ένα ακίνητο που βρισκόταν υπό καθεστώς ενεχυρίας και να επιστραφεί το δάνειο, επειδή ο δανειζόμενος απλώς αρνήθηκε να καθίσει για να γίνει διάλογος» .

Η Mondal υπήρξε για πολλά χρόνια υπέρμαχος των LGBT θεμάτων, αλλά επιλέχθηκε για τη θέση αυτή επειδή είναι κοινωνική λειτουργός:

«Ο νόμος λέει ότι το Lok Adalats μπορεί να έχει κοινωνικούς λειτουργούς με επιβεβαιωμένη αξιοπιστία ως δικαστές» , δήλωσε η Mondal, «Διορίστηκα διότι είμαι κοινωνικός λειτουργός κι όχι επειδή είμαι ένα τρανς άτομο. Βέβαια, έλεγξα αρκετούς εθνικούς φορείς και ΜΚΟ, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν κάποιο τρανς άτομο είχε διοριστεί ως δικαστής Lok Adalat στο παρελθόν πριν από μένα» .

Πριν από δύο χρόνια, η Mondal δημιούργησε ένα σπίτι για ηλικιωμένους ανθρώπους, που ζουν με τον ιό HIV με εξειδικευμένες επιτροπές πρόνοιας. Αυτό το έργο ήταν που τραβούσε την προσοχή της περιφερειακής διοίκησης. Σύντομα, της έγινε πρόταση να γίνει δικαστής Lok Adalat.
«Όταν ήρθα στο Ισλάμπουρ πριν από εννέα χρόνια, η δουλειά μου περιοριζόταν στην εργασία για τα δικαιώματα και την ανάπτυξη της τρανς και της LGBT κοινότητας» , ανέφερε η Mondal,

«Όμως, καθώς σιγά-σιγά προχώρησα κι ήρθα σε επαφή με διάφορους αξιωματούχους των περιφερειακών διοικήσεων, ένιωσα την επιθυμία να εργαστώ για όλους τους ανθρώπους κι όχι μόνο για μια κοινότητα» .
Δες και αυτό!