Ένα δικαστήριο της Γκάνα απέρριψε την υπόθεση εναντίον 21 ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που συνελήφθησαν τον Μάιο, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία, που να αποδεικνύουν ότι συγκεντρώθηκαν παράνομα.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να προσαχθούν στο δικαστήριο με τις ίδιες κατηγορίες. Έτσι, απελευθερώθηκαν», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής επιθεωρητής Akologo Yakubu Ayamga.

Οι 16 γυναίκες και οι 5 άνδρες συνελήφθησαν σε ένα ξενοδοχείο τον Μάιο, με την αστυνομία να λέει ότι είχαν συγκεντρωθεί παράνομα για να προωθήσουν ΛΟΑΤΚΙ+ δραστηριότητες με βιβλία και φυλλάδια με τίτλο «Coming out» και «All about Trans».

Οι ακτιβίστριες/στές ισχυρίστηκαν ότι μια ομάδα δημοσιογράφων εισέβαλε στην εκπαίδευση, κρατώντας τα παρευρισκόμενα άτομα, μέχρι να φτάσει η αστυνομία.

Οι συλλήψεις έγιναν στις 21 Μαΐου, όταν οι 21 ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες/στές συναντήθηκαν σε ξενοδοχείο για νοσηλευτές και μαίες στη νοτιοανατολική πόλη Χο.

Η τοπική ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων Rightify Ghana είπε ότι η συνάντηση ήταν εκπαιδευτική εκδήλωση, με σκοπό να μάθει σε κουήρ άτομα να καταγράφουν και να αναφέρουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιμετωπίζουν ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Γκάνα.

Οι τοπικές αρχές κατηγόρησαν τις 16 γυναίκες και τους 5 άνδρες για συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση.

Τόσο οι συνήγοροί τους, όσο και ο Ο.Η.Ε., δήλωσαν ότι η κράτησή τους παραβιάζει τους διεθνείς νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δείχνουν ότι το γεγονός ότι κρατήθηκαν, ενώ ασκούσαν ειρηνικά τα δικαιώματά τους στην ελευθερία έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης και του συνεταιρίζεσθαι», δήλωσαν ειδικοί του Ο.Η.Ε.

Μετά από τρεις εβδομάδες στη φυλακή, ένας δικαστής επέβαλε εγγύηση στις 11 Ιουνίου, απελευθερώνοντας τα άτομα από την αστυνομική κράτηση, όπου είχαν κρατηθεί για 21 ημέρες.

ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη Γκάνα

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι αντιμετωπίζουν εκτεταμένο διωγμό στη Γκάνα, όπου οι νόμοι της εποχής της αποικιοκρατίας, που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, σημαίνουν ότι το ομόφυλο σεξ τιμωρείται με φυλάκιση έως και τρία χρόνια.

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει υποστεί με αυξανόμενη εχθρότητα από το κράτος μέσα στο 2021.

Τον Φεβρουάριο, η ομάδα LGBT+ Rights Ghana υπέστη παράνομη αστυνομική επιδρομή στο γραφείο της -υποστηριζόμενη από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου, καθώς και από πράκτορες εθνικής ασφάλειας- την ανάγκασαν σε φυγή, ενώ τα μέλη της «κρύφτηκαν για την ασφάλειά τους». Τον Μάρτιο η αστυνομία στη Γκάνα διέλυσε έναν γάμο μεταξύ δύο γυναικών, συλλαμβάνοντας 22 άτομα.

Κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, οι βουλευτές εξέφρασαν την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα σχέδιο νόμου για την απαγόρευση κάθε είδους «υπεράσπισης» των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Οι 30 βουλευτές, που συγκροτούν την ομάδα «Πιστοί κατά του των ΛΟΑΤΚΙ+», ηγούνται τώρα της κατηγορίας για την ποινικοποίηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δραστηριοτήτων στη Γκάνα, ενώ ο πρόεδρος της Γκάνα, Nana Akufo-Addo, έχει δεσμευτεί να μη νομιμοποιήσει ποτέ την ισότητα των γάμων στη χώρα του.

Σε ποιες χώρες θεωρείται έγκλημα το να είσαι σε μία ομόφυλη σχέση;