Φωτογραφία αρχείου

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο»

16/04/2025
από
Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τη στρατιωτική τους επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, εκτοπίζοντας βίαια τους ανθρώπους και εμποδίζοντας σκόπιμα την παροχή βασικής βοήθειας, οι ζωές των Παλαιστινίων καταστρέφονται συστηματικά, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Με ένα δελτίο τύπου, η οργάνωση καλεί τις ισραηλινές αρχές να άρουν την απάνθρωπη και φονική πολιορκία της Γάζας, να προστατεύσουν τις ζωές των Παλαιστινίων, του ανθρωπιστικού και ιατρικού προσωπικού και να επαναφέρουν και να διατηρήσουν την κατάπαυση του πυρός.

«Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ομαδικό τάφο για τους Παλαιστινίους και όσους ανθρώπους τους βοηθούν. Γινόμαστε μάρτυρες της καταστροφής και του αναγκαστικού εκτοπισμού ολόκληρου του πληθυσμού στη Γάζα», δηλώνει η Αμάντα Μπατσερόλε, συντονίστρια έκτακτης ανάγκης των MSF στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ίδια, η ανθρωπιστική βοήθεια αντιμετωπίζει έντονες δυσκολίες λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί και των κρίσιμων ελλείψεων σε προμήθειες, «αφήνοντας τους ανθρώπους με λίγες, αν όχι καθόλου, επιλογές για πρόσβαση σε περίθαλψη».

Πάνω από 50.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί από τον Οκτώβριο του 2023, το ένα τρίτο των οποίων ήταν παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Από την επανέναρξη των πολεμικών ενεργειών στις 18 Μαρτίου, περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, όπως αναφέρουν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 409 εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν προσωπικό της UNWRA, του κύριου παρόχου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Έντεκα συνάδελφοι των MSF, ορισμένοι εν ώρα υπηρεσίας, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου, εκ των οποίων δύο μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Αυτή η φρικτή δολοφονία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις είναι ένα ακόμη παράδειγμα της πλήρους αδιαφορίας που επιδεικνύουν οι ισραηλινές δυνάμεις για την προστασία των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και ιατρικές υπηρεσίες. Η σιωπή και η άνευ όρων υποστήριξη των στενότερων συμμάχων του Ισραήλ ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο αυτές τις ενέργειες», επεσήμανε η Κλερ Μαγκόν, Γενική Διευθύντρια των MSF Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι MSF θεωρούν ότι μόνο διεθνείς και ανεξάρτητες έρευνες μπορούν να φέρουν στο φως τις συνθήκες και τις ευθύνες αυτών των επιθέσεων κατά των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.




Δες και αυτό!