Για τον υπουργό Δικαιοσύνης τα παιδιά που μεγαλώνουν και με τα δύο φύλα έχουν λιγότερα ψυχολογικά

01/02/2021

Με το νομοσχέδιο που αφορά στη συνεπιμέλεια ασχολήθηκε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής μέσω της εκπομπής DIRECT στην τηλεόραση του Alpha. 

Στην εκπομπή αυτή συμμετείχε φυσικά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος υπερασπίστηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επισημαίνοντας:

«Βασικός γνώμονας, το συμφέρον του παιδιού. Τίποτα παραπάνω. Και το κάνουμε ακριβώς γιατί όλες οι επιστημονικές μελέτες κατατείνουν στο γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων και των δύο γονέων, είναι παιδιά προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, είναι παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν πολλά ή ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα και είναι παιδιά τα οποία μπορούν να αντιμετωπίζουν με πολύ μεγαλύτερη ευκολία τις δυσκολίες της ζωής».

Δεν είναι μόνο που (και πάλι) το ζήτημα της ΛΟΑΤ+ γονεϊκότητας δεν υπάρχει ανοιχτά στο τραπέζι, με τα ομόφυλα ζευγάρια και τους τρανς γονείς να μην έχουν ουσιαστικά κανένα αναγνωρισμένο δικαίωμα παιδοθεσίας. Είναι που ακόμη και σήμερα, ακούμε αναχρονιστικές θεωρίες που στιγματίζουν οικογένειες, που δεν ακολουθούν το παραδοσιακό μοντέλο “Μάμα, μπαμπάς, παιδί(α)”.

Γιατί τι μας λέει εδώ ο υπουργός; Ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν “με τη φυσική παρουσία και των δύο φύλων (σ.σ. άρα δε μιλάμε για τα ομόφυλα ζευγάρια) και των δύο γονέων (σ.σ. άρα δε μιλάμε για τις μογονεϊκές οικογένειες) είναι παιδιά που προσαρμόζονται πολύ εύκολα σε μια δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα και δεν έχουν ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα».

Φυσικά η τοποθέτηση του υπουργού είναι στιγματιστική, αφού εννοεί πως όλα τα παιδιά που ξεφεύγουν αυτού του παραδοσιακού μοντέλου αντιμετωπίζουν περισσότερα ή ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα – κόντρα φυσικά σε όσα καταλήγουν οι επίσημες έρευνες.

Καθόλου αισιόδοξο, αν σκεφτείς κανείς πως η προστασία της ΛΟΑΤΚΙ+ γονεϊκότητας εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέχρι το 2025), της οποίας η Ελλάδας είναι μέλος.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!