Η Karla Sofía Gascón γίνεται η πρώτη ανοιχτά τρανς ηθοποιός που κερδίζει στις Κάννες

27/05/2024
από
Οι γυναίκες ηθοποιοί της ταινίας «Emilia Pérez» κέρδισαν συλλογικά το βραβείο «Kαλύτερης Hθοποιού» στην τελετή του Φεστιβάλ Καννών το Σάββατο. Έτσι, η Karla Sofía Gascón έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς ηθοποιός που κερδίζει βραβείο στις Κάννες.

Η γεννημένη στη Μαδρίτη Karla Sofía Gascón, 52 ετών, παρέλαβε το βραβείο στις Κάννες εκ μέρους των άλλων γυναικών μελών του καστ – Selena Gomez, Zoe Saldaña και Adriana Paz.

Το ισπανόφωνο μιούζικαλ «Emilia Pérez» αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στο Φεστιβάλ Καννών 2024, χάρη στη δραματική ιστορία του για τον πόλεμο των ναρκωτικών στο Μεξικό, αλλά και για την τρανς απελευθέρωση. Έλαβε ένα 10λεπτο χειροκρότημα σε μια προβολή στο φεστιβάλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ταινία ακολουθεί την ιστορία της δικηγόρου Rita (Zoe Saldaña) στην Πόλη του Μεξικού, η οποία προσλαμβάνεται από την αρχηγό του καρτέλ Manitas (Karla Sofia Gascón) με την ασυνήθιστη παράκληση να βοηθήσει τη Manitas να φύγει από το Μεξικό με τα παιδιά της και τη σύζυγό της, Jessi (Selena Gomez), προκειμένου να προχωρήσει σε επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου.

Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής των Καννών (και σκηνοθέτης της «Barbie») Greta Gerwig εξήγησε το σκεπτικό πίσω από το κοινό βραβείο: «Γυναίκες μαζί – αυτό είναι κάτι που θέλαμε να τιμήσουμε όταν φτιάξαμε αυτό το βραβείο», δήλωσε στο The Hollywood Reporter. «Κάθε μία από αυτές είναι ξεχωριστή, αλλά μαζί υπερβαίνουν τα όρια».

Η Karla Sofía Gascón παρέλαβε το βραβείο του συνόλου των ηθοποιών, προχωρώντας σε μια συγκινητική ομιλία και αφιερώνοντάς το σε όλα τα τρανς άτομα «που υποφέρουν τόσο πολύ και πρέπει να διατηρήσουν την πίστη ότι η αλλαγή είναι δυνατή».

Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας στις ελληνικές αίθουσες.
Δες και αυτό!