Ευθύνες στη ΓΑΔΑ για τον συναγερμό που καθυστέρησε ενάμιση μήνα για την εξαφάνιση της Δήμητρας

28/05/2021
από

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται για τη στάση των αρχών τόσο στο δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν η Δήμητρα από τη Συκαμνιά Λέσβου και από το οποίο εξαφανίστηκε, αλλά και γιατί η ανακοίνωση για την εξαφάνιση της δημοσιοποιήθηκε ένα μήνα και τρεις βδομάδες μετά από την ημέρα εξαφάνισής.

«Η υπηρεσία ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή. Είχαμε κανονίσει να παραλάβουμε τα κατάλληλα έγγραφα, ώστε να δηλωθεί εξαφάνιση, αλλά η ΓΑΔΑ δεν επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί πρόκειται για δραπέτη από ψυχιατρικό ίδρυμα» σημείωσε ο διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert, κ. Γεράσιμος Κουρουκλής.

Απαντήσεις αναζητούνται τόσο για το ποιος φέρει την ευθύνη όταν ένας νοσηλευόμενο άτομο εξαφανίζεται από ένα δημόσιο ψυχιατρικό νοσοκομείο αλλά και για τον λόγο που καθυστέρησε τόσο ο «συναγερμός εξαφάνισης» στην υπόθεση της Δήμητρας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ήρθε στη δημοσιότητα ο συναγερμός (silver alert) για την εξαφάνιση της Δήμητρας από τη Σκάλα Συκαμνιάς, ωστόσο σύμφωνα με όσα αναφέρονται, εξαφανίστηκε στις 06/04/21.

Ο διοικητής της υπηρεσίας Silver Alert, κ. Γεράσιμος Κουρουκλής, μιλώντας στο In.gr δείχνει την ΓΑΔΑ για την καθυστέρηση του συναγερμού ενώ επισημαίνει ότι η υπηρεσία είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή της εξαφάνισης. «Η υπηρεσία ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και από τον αδερφό της και από το Δρομοκαϊτειο. Είχαμε κανονίσει να παραλάβουμε τα κατάλληλα έγγραφα, ώστε να δηλωθεί εξαφάνιση, αλλά η ΓΑΔΑ δεν επέτρεψε να προχωρήσει η διαδικασία, γιατί πρόκειται για δραπέτη από ψυχιατρικό ίδρυμα». Επί ενάμιση μήνα, που έχει εξαφανιστεί η Δήμητρα, η υπηρεσία δεν είχε ενημέρωση από κανέναν, ούτε από το νοσοκομείο, ούτε από την αστυνομία, ούτε κι από την ΓΑΔΑ.

«Εχθές, Τετάρτη, ενημερωθήκαμε από την κοινωνική υπηρεσία, μας παραδόθηκε ένα συστημένο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να βγει πλέον σήμα εξαφάνισης. Εμείς λογοδοτούμε στην εισαγγελία. Είχαμε ήδη πιέσεις από το νοσοκομείο ότι κωλυσιεργούμε κι εφόσον πλέον λάβαμε τα δικαιολογητικά, θα προχωρούσαμε. Τότε, δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από την ΓΑΔΑ, όπου μας “κατσάδιασαν”, αλλά εμείς λογοδοτούμε στον Εισαγγελέα».

Όπως σημείωσε ο ίδιος η υπηρεσία θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, αναζητώντας ευθύνες για την κατάσταση της Δήμητρας. «Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορέσει να επανενταχθεί και να λάβει σωστά την βοήθεια που χρειάζεται αυτός ο άνθρωπος. Αυτό που δεν έχω αντιληφθεί είναι πώς και γιατί ένας άνθρωπος, εφόσον έχει τη βούληση να είναι αυτό που επιθυμεί, να καταλήγει στο ψυχιατρείο».

«Ετοιμάζουμε μηνυτήρια αναφορα στον ‘Αρειο Πάγο που θα συμπεριλαμβάνει όσους από το περιβάλλον αυτού του ανθρώπου ευθύνονται για αυτήν την κακοποίηση, για τη χρόνια επιβολή ψυχιατρικών χαπιών, για το πώς οδηγήθηκε αυτός ο άνθρωπος σε αυτήν την κατάσταση. Την έχω πάρει πατριωτικά αυτήν την υπόθεση» καταλήγει ο κ. Κουρουκλής.

πηγή: thepressproject.gr
Δες και αυτό!