Ένας επιστήμονας εξήγησε, γιατί ο αστερίας κινδυνεύει να φαγωθεί από κάποιο μεγαλύτερο θαλάσσιο αρπακτικό, μόνο και μόνο για να κάνει ομόφυλο σεξ, καθώς υπάρχει στη διαδικασία ένα αναπαραγωγικό νόημα.
Όπως πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, έτσι κι οι αστερίες φαίνεται ότι είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους για να κάνουν γκέι σεξ.
Και δεν είναι τα μόνα πλάσματα
Οι πεταλούδες, τα κάποια πουλιά, κάποια σκαθάρια και πολλά άλλα ζώα παρουσιάζουν ομόφυλες σεξουαλικές συμπεριφορές, παρά το γεγονός ότι προσφέρουν μηδενικές πιθανότητες αναπαραγωγικής επιτυχίας. Η ομόφυλη συμπεριφορά παρατηρείται σε περισσότερα από 1.500 είδη ζώων, αλλά ο λόγος για τον οποίο πολλά ζώα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών αστεριών, συμμετέχουν σε ομόφυλο σεξ συζητείται θερμά από τις ομάδες των επιστημόνων, επειδή φαίνεται ότι δεν έχει εξελικτικά οφέλη.
Τι λένε οι πιο πρόσφατες έρευνες;
Μία υπόθεση, που συζητείται έντονα μεταξύ βιολόγων, υποδηλώνει ότι αντιπροσωπεύει μια αρχαία εξελικτική στρατηγική, που θα μπορούσε, τελικά, να ενισχύσει τις πιθανότητες ενός οργανισμού να αναπαραχθεί. Σε αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο Nature Ecology & Evolution, οι Brian Lerch και Maria R Servedio, από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Chapel Hill, προσφέρουν θεωρητική υποστήριξη για αυτήν την προτεινόμενη εξήγηση.
Δημιούργησαν ένα μαθηματικό μοντέλο που υπολόγισε σενάρια στα οποία οι προσπάθειες ζευγαρώματος, ανεξάρτητα από το φύλο των συντρόφων, μπορεί να αξίζουν τον κόπο. Τα αποτελέσματα προέβλεπαν ότι, ανάλογα με τη διάρκεια ζωής και τις πιθανότητες ζευγαρώματος, το αδιάκριτο ζευγάρωμα με τυχόν διαθέσιμους υποψηφίους θα μπορούσε στην πραγματικότητα να αποφέρει καλύτερη αναπαραγωγική απόδοση από το να ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο και ενέργεια διαχωρίζοντας το ένα φύλο από το άλλο.
Ωστόσο, ο Paul Vasey, καθηγητής ψυχολογίας και πρόεδρος της έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Lethbridge του Καναδά, δήλωσε στο Deccan Herald ότι τα ζώα που δεν κάνουν διακρίσεις κατά των σεξουαλικών συντρόφων τους με βάση το φύλο τους μπορεί να έχουν πλεονεκτήματα.
Οι αστερίες δεν είναι πολύ περίπλοκα πλάσματα, και παρόλο που μπορούν να ανιχνεύσουν το φως, οι επιστήμονες δεν πιστεύουν ότι στέλνουν ή λαμβάνουν σήματα που τους λένε το φύλο ενός άλλου αστερία. Απλώς, απλώνουν τον «βραχίονα ζευγαρώματος» στο πλησιέστερο άτομο-αστερία για να κάνουν σεξ.
Αλλά ο Vasey είπε ακόμη, ότι ουσιαστικά, όσο περισσότερο σεξ κάνει ένας αστερίας, τόσο πιο πιθανό είναι να αναπαραχθεί, ακόμα κι αν το ζευγάρωμά του μπορεί να την/τον κάνει πιο ευάλωτη/ο σε αρπακτικά και να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φαγωθεί.
Είπε: «Μπορείτε σίγουρα να δείτε σε ένα συγκεκριμένο οικολογικό πλαίσιο, ότι αυτή η τακτική – αν ο αστερίας κινείται, και ζευγαρώσει – μπορεί να είναι καλή.”
Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι οι αστερίες είναι γκέι.
Πρόσθεσε: «Αυτό που πιθανότατα θα χαθεί στη μετάφραση για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ότι η ομόφυλη σεξουαλική συμπεριφορά του αστερία δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με τον σεξουαλικό του προσανατολισμό.»
Πέρυσι, ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από τη Σχολή Δασών και Περιβαλλοντικών Μελετών του Γέιλ έδειξε ότι οι αμφιφυλόφιλες συνήθειες ζευγαρώματος ήταν η «αρχική κατάσταση» για όλα τα ζώα που κάνουν σεξ και ότι οι ομόφυλες σεξουαλικές συμπεριφορές στα ζώα είναι εδώ για να μείνουν.
Αν και υπάρχει μια συζήτηση σχετικά με την αιτία αυτής της συμπεριφοράς, επειδή το ομόφυλο σεξ δεν είναι δυσμενές για τα είδη των ζώων, είναι απίθανο να χαθεί μέσω της φυσικής επιλογής.
Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Max Lambert δήλωσε:
«Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι βιολόγοι έχουν θεωρήσει τη ομόφυλη συμπεριφορά ως εξαιρετικά δαπανηρή και, κατά συνέπεια, κάτι που την καθιστά παρεκκλίνουσα. Αυτή η ισχυρή υπόθεση μας εμπόδισε ως κοινότητα να μελετήσουμε ενεργά πόσο συχνά και υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει η ομόφυλη συμπεριφορά στη φύση. Λαμβάνοντας υπόψη τις περιστασιακές παρατηρήσεις μας προκύπτει ότι τελικά η ομόφυλη συμπεριφορά φαίνεται να συμβαίνει αρκετά συχνά σε χιλιάδες είδη, οπότε φανταστείτε τι θα μαθαίναμε, αν υποθέταμε ότι αυτό ήταν κάτι ενδιαφέρον και ουσιαστικό και όχι απλώς ένα αχαλίνωτο ατύχημα.»