Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν είναι απιστία αν ο/η σύζυγος έκανε ομόφυλο σεξ

09/11/2020
από
απιστία

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν αποτελεί απιστία, εάν το σεξ που διενεργήθηκε εκτός της συζυγικής σχέσης ήταν ομόφυλο. Μία γυναίκα αποφάσισε ότι θέλει αυτό να αλλάξει.

Μια κοινοβουλευτική αναφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητά από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις εξωσυζυγικές ομόφυλες σχέσεις, όπως και τις εξωσυζυγικές ετεροφυλοφιλικές σχέσεις, όταν πρόκειται για περιπτώσεις απιστία.

Νόμος περί Συζυγικών Αιτιών

Επίμαχο ζήτημα είναι ο Νόμος περί Συζυγικών Αιτιών του Ηνωμένου Βασιλείου του 1973, ο οποίος επιτρέπει σε παντρεμένα ζευγάρια να διαζευχθούν μόνο για πέντε λόγους, ένας από τους οποίους είναι η απιστία (μοιχεία), που ορίζεται ως σεξουαλική επαφή «μεταξύ άνδρα και γυναίκας.» 

Ουσιαστικά δηλαδή, δεν αποτελεί εξαπάτηση, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, εάν το σεξ αφορά σε ομόφυλα εξωσυζυγικά ζευγάρια.

Αίτημα αλλαγής του νόμου

Η αναφορά ζητά την ενημέρωση του νόμου «ώστε να αντιπροσωπεύει και τον γάμο μεταξύ ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, έτσι ώστε η συνεύρεση μεταξύ του εναγόμενου ατόμου και ενός ατόμου του ίδιου φύλου με αυτό να μπορεί να συνιστά, επίσης, απιστία.» 

«Παρόλο που υπήρξαν θετικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια όσον αφορά τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και την αύξηση των δικαιωμάτων για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, δεν είμαστε ακόμα στο τέλος της επίτευξης της ΛΟΑΤΚΙ+ ισότητας», δήλωσε η Isabella Potesta, η οποία ξεκίνησε την αναφορά, στο Pink News.

«Το γεγονός ότι ο νόμος αποκλείει συγκεκριμένα το γκέι ή λεσβιακό σεξ σε θέματα απιστίας είναι αρχαϊκό και πρέπει να αλλάξει ,για να αντιπροσωπεύσει την ποικιλία των εμπειριών και των σχέσεων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.» 

Μία περίπτωση του 2015

Το 2015, το BBC είχε αναφερθεί σε μια γυναίκα που ο σύζυγος της την απάτησε με δέκα διαφορετικούς άνδρες. Νόμιζε ότι μπορούσε να υποβάλει αίτηση διαζυγίου λόγω μοιχείας, αλλά ένας δικηγόρος της είπε, ότι δεν μπορούσε, επειδή οι σεξουαλικοί σύντροφοι του συζύγου της ήταν άντρες.

Ωστόσο, αυτό δεν είχε σημαντικές συνέπειες. Μπόρεσε, τελικά να πάρει το διαζύγιο λόγω της «παράλογης συμπεριφοράς» του συζύγου της, που συνήθως σημαίνει εθισμό ή κακοποίηση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει οποιαδήποτε συμπεριφορά, με την οποία ένας δικαστής πιστεύει ότι δεν μπορεί να αναμένεται να ζήσει ένα άτομο. Και ο λόγος για το διαζύγιο δεν επηρέασε τον οικονομικό διακανονισμό.

Αλλά, η γυναίκα είπε ότι ήταν σημαντικό γι’ αυτήν το ότι δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο λόγω μοιχείας, επειδή νοιάζεται «πολύ για την προδοσία» και ήθελε «να ξέρει ότι κάποιος το έχει αναγνωρίσει αυτό.»

Εάν η αναφορά λάβει 100.000 υπογραφές, το Κοινοβούλιο θα την εξετάσει προς συζήτηση. Αυτή τη στιγμή έχει 298.




Δες και αυτό!