Αγκόλα: Η πρώτη χώρα που αποποινικοποιεί το ομόφυλο σεξ το 2019

24/01/2019
από

Το κοινοβούλιο της αφρικανικής Αγκόλα αντικατέστησε τον ποινικό κώδικα που υπήρχε από την εποχή της αποικιοκρατίας κι έγινε η πρώτη χώρα για φέτος που αποποινικοποίησε το ομόφυλο σεξ.

Οι νομοθέτες επιτέλους εφάρμοσαν ένα νομοσχέδιο, που αφορά στην αναθεώρηση του ποινικού κώδικα της χώρας, που ήταν σε ισχύ από το 1886. Κατήργησαν έτσι τον νόμο περί «φαυλότητας εναντίον της φύσης» που χρησιμοποιήθηκε ιστορικά για τη δίωξη κατά του ομόφυλου σεξ. Ο νέος κώδικας απαγορεύει επίσης τη διάκριση λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού στην απασχόληση.

Η νέα νομοθεσία πέρασε με 155 ψήφους “υπέρ” , μία “κατά” και 7 “αποχή”. Το κυβερνών κόμμα της χώρας δήλωσε ότι ο νέος κώδικας ήταν «πραγματικά της Αγκόλα» .

Ο προηγούμενος ποινικός κώδικας της Αγκόλας γράφτηκε από τους Πορτογάλους, όταν κυβερνούσαν τη χώρα το 1886. Οι διακρίσεις και το στίγμα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα.

Δεν υπάρχει νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών, ενώ μόλις το 2018 τα LGBTI άτομα της χώρας γιόρτασαν μια μεγάλη νίκη, όταν η κυβέρνηση αναγνώρισε επισήμως την ομάδα LGBTI δικαιωμάτων, Iris Angola.




Δες και αυτό!