Την πρώτη φορά που άκουσα τη φράση «μη επεμβατική θεραπεία γλυπτικής σώματος» ήταν στο TikTok, όταν ένας – ομολογουμένως- γνωστός λογαριασμός παρουσίαζε μία νέα τεχνολογία με το όνομα EMSCULPT NEO.

Σύμφωνα, πάντα, με το διάσημο πρόσωπο (στον οποίο ανήκει ο λογαριασμός) η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να εξασφαλίσει στο σώμα όλα τα αποτελέσματα που υπόσχεται η αυστηρή διατροφή και η εξαντλητική γυμναστική, απλά, ανώδυνα και κυρίως μη επεμβατικά.

Δεν σας κρύβω πως όσα άκουσα και είδα ήταν αρκετά για να με βάλουν σε σκέψεις και να ξεκινήσω το γνωστό ιντερνετικό ψάξιμο. Το όνομα της BTL Aesthetics ήταν το πρώτο που έπεσε μπροστά μου, μιας και πρόκειται για τον αποκλειστικό εκπρόσωπο της συγκεκριμένης θεραπείας – αυτοί κατασκευάζουν αποκλειστικά και το μηχάνημα που την εφαρμόζει. Για όσους δεν γνωρίζουν η BTL Aesthetics δραστηριοποιείται εδώ και 30 χρόνια στον κλάδο κατασκευαστών αισθητικού και ιατρικού εξοπλισμού παγκοσμίως, κάτι που σίγουρα συντέλεσε στο να συνεχίσω την έρευνά μου με περισσότερη θέρμη.

EMSCULPT NEO

Πολύ γρήγορα κατάλαβα πως αυτή η αποκλειστικότητα της εταιρείας σημαίνει ότι πρέπει να απευθυνθείς και σε συγκεκριμένους γιατρούς που έχουν την τεχνογνωσία και με τους οποίους συνεργάζεται η εταιρεία. Ενημερώθηκα για τη δερματολόγο Σεμίνα Παπανικολάου, την οποία λίγες μέρες μετά φρόντισα να βομβαρδίσω με τις απορίες μου.

Ξεκίνησα με τη φράση που στάθηκε η αφορμή γι΄αυτή την έρευνα. «Μη επεμβατική θεραπεία γλυπτικής σώματος ονομάζεται η αναδιαμόρφωση της σιλουέτας, του περιγράμματος του σώματος και η βελτίωση κάποιων χαρακτηριστικών του σώματος (τοπικό λίπος, χαλάρωση κ.α) με μη χειρουργικές μεθόδους», μου εξηγεί τονίζοντάς μου ότι το EMSCULPT NEO αξιοποιεί τη μόνη μη-επεμβατική τεχνολογία στον κόσμο. Τη ρωτάω για το πως ακριβώς λειτουργεί: «Βασίζεται στην τεχνολογία υψηλού και εστιασμένου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου HIFEM ( High Intensity Focused Electromagnetic Field Technology) και δρα στους κινητικούς νευρώνες των μυών. Η εστιασμένη ενέργεια παράγει 24.000 ακούσιες μυϊκές συσπάσεις στα 30 λεπτά που διαρκεί η συνεδρία. Οι συσπάσεις αυτές είναι πολύ πιο ισχυρές από εκείνες που προκαλούνται με τη γυμναστική ή την κίνηση. Το Emsculpt neo είναι η μόνη κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας εκπομπή ραδιοσυχνοτήτων στον κόσμο που λειτουργεί ταυτόχρονα και εντός μαγνητικού πεδίου με ιδιαίτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα».

Ακούγοντας όλα αυτά αναρωτιέμαι αν η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μία εναλλακτική σε όλα αυτά τα σκληρά προγράμματα γυμναστικής ή τις επίπονες χειρουργικές επεμβάσεις. Η κ. Παπανικολάου αρχίζει να απαριθμεί τα αποτελέσματα της, τα οποία αναγνωρίζει ως «ορατά και μετρήσιμα». «Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, στη γράμμωση των μυών και στη σύσφιξη του δέρματος αλλά και στην ανόρθωση και σύσφιξη γλουτών και μηρών».  Η ίδια, ωστόσο, τονίζει η συγκεκριμένη θεραπεία «δεν μπορεί να αντικαταστήσει την γυμναστική η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας μας αλλά και των αποτελεσμάτων της θεραπείας. Επίσης η καλή και ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας του φυσιολογικού βάρους και της υγείας μας».

Μου εξηγεί, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι μόνιμα εφόσον ακολουθεί κάνεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και άσκηση, ενώ ιδανικά προτείνεται και μια ετήσια συντήρηση.

EMSCULPT NEO

Ως προς τα διαδικαστικά, τώρα, ένα άτομο που επιθυμεί -μέσω της θεραπείας- να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα, να μειώσει το λίπος και να επιτύχει σύσφιξη της επιδερμίδας θα πρέπει να αναζητήσει έναν εξειδικευμένο δερματολόγο που διαθέτει την αυθεντική συσκευή EMSCULPT NEO (προσοχή κυκλοφορούν και απομιμήσεις). Η θεραπεία γίνεται στο χώρο ιατρείου, διαρκεί 30 λεπτά, ενώ απαιτούνται συνολικά 4 συνεδρίες, ανά 5 – 7 ημέρες. Παρενέργειες, ωστόσο, υπάρχουν; «Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλής θεραπεία με FDA και CE εγκρίσεις. Δεν πονάει και δεν έχει χρόνο αποθεραπείας», μου απαντά η κ. Παπανικολάου και συνεχίζει: «Αυτό που μπορεί να αισθανθεί κανείς μετά τη θεραπεία με το Emsculpt neo είναι ένα αίσθημα κόπωσης όπως μετά απο έντονη άσκηση. Γι’ αυτό προτείνεται να αποφεύγεται γυμναστική αμέσως μετά τη θεραπεία (επιτρέπεται την επόμενη ημέρα)».

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την κουβέντα μας, την ρωτάω για το τι θα συμβούλευε ένα άτομο που σκέφτεται να κάνει χρήση του EMSCULPT NEO, διατηρεί, όμως, ακόμη κάποιους ενδοιασμούς. «Καλό θα ήταν να κάνει κάποιος μία ενδελεχή έρευνα στο διαδίκτυο σχετικά με τη θεραπεία,  όπως και να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους γιατρούς για μία πλήρη ενημέρωση», μου απαντά προσθέτοντας: «Η βελτίωση, αναδιαμόρφωση της σιλουέτας μας που επιτυγχάνεται με την επαναστατική αυτή τεχνολογία βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση μιας καλής ψυχoλογίας».


Η αυθεντική θεραπεία είναι διαθέσιμη στο ιατρείο της Δερματολόγου Σεμίνας Παπανικολάου (Βασ. Κωνσταντινου 28, Αθήνα, τηλ: +30 2107247700, W: drseminapapanikolaou.com