Είναι έτοιμη η Φινλανδία να εκλέξει έναν γκέι DJ πρόεδρο;

31/01/2024
από
Ο Pekka Haavisto δεν είναι ένας τυπικός DJ. Είναι επίσης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας. Και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εκλεχθεί πρόεδρος της χώρας τον επόμενο μήνα.

Ο πρώην πρόεδρος της Alexander Stubb κέρδισε στον πρώτο γύρο των εκλογών, και τώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές με τον Haavisto. Η διαφορά στις ψήφους μεταξύ των υποψηφίων ήταν ελάχιστη. Έτσι, με την απομάκρυνση των άλλων επτά υποψηφίων από των αγώνα, στις εκλογές θα υπάρχει σίγουρα μια σοβαρή αναμέτρηση.

«Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι οι γκέι άνδρες θα είχαν τη δυνατότητα να εκλεγούν. Αλλά αυτό έχει πλέον αλλάξει», δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας από τις χαρακτηριστικές προεκλογικές του εκδηλώσεις. Στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν δημοφιλείς μουσικοί και ένα dj set του 65χρονου που περιλαμβάνει τα αγαπημένα του τραγούδια από τις δεκαετίες του ’60 και του ’70. Εμφανίζεται με το όνομα DJ Pexi.

Ανάμεσα στη μουσική, ο πολιτικός εξηγούσε στους νέους υποστηρικτές του, γιατί τα τραγούδια είναι σημαντικά για εκείνον. Και ενώ λέει ότι οι εκδηλώσεις ήταν «μια επιτυχημένη ιδέα», παραδέχεται ότι απορεί που οι μαθητές πληρώνουν για να χορέψουν στα DJ sets του με τραγούδια που έχουν ακουστεί δεκαετίες πριν γεννηθούν.

Επίσης, ο σύζυγος του Haavisto έχει αποκαλύψει στα social media ότι το γούστο του στη μουσική είναι «απαίσιο».

Ο Haaviston – πρώην διπλωμάτης του ΟΗΕ – είναι μέλος του Πράσινου Κόμματος. Κατεβαίνει ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο Stubb προέρχεται από το δεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού.

«Στην πραγματικότητα, όταν οι άνθρωποι έλεγαν στην αρχή: “Είναι πολύ βαρετό, τέσσερις ή πέντε πολύ παρόμοιοι άνδρες”, εγώ δεν βρίσκω καμία ομοιότητα», δήλωσε. «Ίσως μοιάζουμε με άνδρες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας, αλλά έχουμε πολύ διαφορετικές εμπειρίες, πολύ διαφορετικές ιστορίες, πολύ διαφορετικές απόψεις. Οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να επιλέξουν μεταξύ πολύ θεμελιωδώς διαφορετικών εναλλακτικών λύσεων».

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας εκλέγεται για έξι χρόνια, και έχει παρόμοιες αρμοδιότητες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Αποτελεί στρατιωτικό διοικητή και κατέχει την εκτελεστική εξουσία επί της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.
Δες και αυτό!