Ειδικές Προβολές – Εκδηλώσεις | 22o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

16/03/2022
από

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μετά από δυο χρόνια μακριά από τις αίθουσες, επανέρχεται δυναμικά αυτήν την Άνοιξη στο καθιερωμένο ραντεβού του, με πλήθος ειδικών προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ GALA

Η EmmanuelleBéart είναι  η επίτιμη προσκεκλημένη του 22ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής που απονέμει βραβείο σε μια από τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος.

Ηθοποιός με εξαιρετική καριέρα τόσο στον κινηματογράφο όσο και στο θέατρο, έχει επιδείξει σημαντική ανθρωπιστική δράση, ενώ υπήρξε Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef.

Σε αυτό το πλαίσιο το SaintGeorgeLycabettus διοργανώνει σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, ένα φιλανθρωπικό gala, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στην The HOME Project για τους ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια αυτού του gala, θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο στην Emmanuelle Béart, δημιουργία του οίκου Zolotas.

Η The HOME Project είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε για να καλύψει τις ανάγκες ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους. Παιδιά που ζουν στον δρόμο, σε καταυλισμούς, αστυνομικά τμήματα, και κέντρα κράτησης βρίσκουν καταφύγιο στο ασφαλές περιβάλλον των ξενώνων μας. Σε 5 χρόνια έχει δημιουργήσει και λειτουργεί 14 ξενώνες και έχει προσφέρει ένα ολιστικό πλαίσιο υπηρεσιών παιδικής προστασίας μέσω εξατομικευμένου ψυχοπαιδαγωγικού πλάνου σε περισσότερα από 700 παιδιά, που περιλαμβάνει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, εκπαίδευσης, παιδαγωγική και κοινωνική υποστήριξη στοχεύοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση.


ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ : ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022, στις 10.00΄

Στο πλαίσιο της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ, μια ξεχωριστή εκδήλωση – συνάντηση προτείνεται στους επαγγελματίες και τους κριτικούς κινηματογράφου με τον καταξιωμένο κριτικό και ιστορικό κινηματογράφου CharlesTesson.

Ο Charles Tesson μόλις ολοκλήρωσε την δεκαετή θητεία του ως διευθυντής της Εβδομάδας της Κριτικής στις Κάννες και πριν από αυτό υπήρξε κριτικός στα Cahiers du Cinéma, πριν διοριστεί αρχισυντάκτης του περίφημου περιοδικού από το 1998 μέχρι το 2003.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Institutfrançais (Παρίσι), θα ξεκινήσει με την προβολή ταινίας από το πρόγραμμα της 60ης Εβδομάδας της Κριτικής.

Θα ακολουθήσει δίωρη συζήτηση γύρω από τα εξής θέματα:

– Πώς ο/η κριτικός ανακαλύπτει και συμβάλει στην ανάδειξη νέων ταλέντων;

– Η ιδιαίτερη συνθήκη και ευκαιρία που προσφέρει η Semaine de la Critique στις Κάννες: τι εστί κριτικός-προγραμματιστής;

– Κριτική 2.0: πώς γράφει κανείς στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και πώς αγκαλιάζει αυτά τα νέα εργαλεία.

– Η αξία/δύναμη και το νόημα της κριτικής σήμερα, στη εποχή του streaming και του downloading.


ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

 ANIMALS — ΚΤΗΝΗ

Βέλγιο | Belgique, 2019
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Nabir Ben Yadir
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Nabir Ben Yadir. Antoine Cuypers
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Soufiane Chilah, Gianni Guettaf, Serkan Sancak, Lionel MaisinΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Maje Productions
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 91’

Ο Brahim είναι ένας νεαρός άντρας, που κρύβει την ομοφυλοφιλία του. Στα γενέθλια της μητέρας του, η ένταση που δημιουργείται γύρω από την μη αποδεκτή σεξουαλικότητά του γίνεται ανυπόφορη. Ο Brahim φεύγει από το σπίτι μέσα στη νύχτα, όπου τον περιμένει η φρίκη…

Ακατάλληλο για ανηλίκους: έκδηλη απεικόνιση βασανιστηρίων (έγκλημα μίσους), ομοφοβικής βίας και βιασμού.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη NabirBenYadir, που θα έρθει στην Αθήνα για το Φεστιβάλ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Αλέξανδρος Διακοσσάβας, δημοσιογράφος, αρχισυντάκτης της LIFO.


H TAINIA ΕΝΑΡΞΗΣ

EIFFEL — ΑΪΦΕΛ

Γαλλία – Γερμανία | France – Allemagne, 2017
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Martin Bourboulon
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Caroline Bongard
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Romain Duris, Emma Mackey, Pierre Deladonchamps
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : Pathé Films – M5 Films
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRÈCE : Rosebud 21
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 108’

Μετά τη συμμετοχή του στο Άγαλμα της Ελευθερίας, ο διάσημος μηχανικός Gustave Eiffel πιέζεται από τη γαλλική κυβέρνηση να δημιουργήσει κάτι θεαματικό για την Παγκόσμια Έκθεση του 1889 στο Παρίσι, ενώ ο ίδιος θέλει απλά να σχεδιάσει το μετρό της πόλης. Ξαφνικά, όλα αλλάζουν όταν ο Eiffel συναντά μια μυστηριώδη γυναίκα από το παρελθόν. Το ανομολόγητο πάθος τους θα ξυπνήσει ξανά και θα τον εμπνεύσει να αλλάξει για πάντα τον παριζιάνικο ουρανό.

Την τελετή έναρξης παρουσιάζουν η ηθοποιός Στεφανία Καπετανίδη και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης


H TAINIA ΛΗΞΗΣ

ILLUSIONSPERDUES— ΧΑΜΕΝΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ

Γαλλία | France, 2021
ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ | RÉALISATION : Xavier Giannoli
ΣΕΝΑΡΙΟ | SCÉNARIO : Xavier Giannoli
HΘΟΠΟΙΟΙ | AVEC : Benjamin Voisin, Cécile de France, Vincent Lacoste, Xavier Dolan, Jeanne Balibar, Gérard Depardieu
ΠΑΡΑΓΩΓΗ | PRODUCTION : France 3 Cinéma, Pictanovo, Gabriel inc.
ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | DISTRIBUTION POUR LA GRÈCE : Spentzos Films
ΕΓΧΡΩΜΟ | COULEUR : DCP, 149’

César 2022 — 7 βραβεία — Καλύτερης ταινίας — Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Benjamin Voisin) — Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε β’ ρόλο (Vincent Lacoste) — Καλύτερης διασκευής — Καλύτερης φωτογραφίας — Καλύτερων κοστουμιών — Καλύτερων σκηνικών

Ο Lucien, νεαρός ασήμαντος ποιητής, αφήνει την επαρχία όπου μεγάλωσε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Παρίσι κοντά στην προστάτιδά του. Σύντομα αφήνεται στην τύχη του για να ανακαλύψει έναν κόσμο δοσμένο στο κέρδος και στις προσποιήσεις. Μια ανθρώπινη κωμωδία όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται, η λογοτεχνία όπως ο Τύπος, η πολιτική όπως τα συναισθήματα, η φήμη όπως οι ψυχές. Θα αγαπήσει, θα υποφέρει και θα επιβιώσει χωρίς πια ψευδαισθήσεις.

Την τελετή λήξης παρουσιάζουν οι ηθοποιοί  Άλκηστις Πουλοπούλου και Πολύδωρος Βογιατζής

Η είσοδος στην πρεμιέρα και τη λήξη θα γίνει με πρόσκληση. Θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός δελτίων εισόδου για το κοινό.


Δείτε όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ εδώ

Δείτε τα βραβεία του Φεστιβάλ εδώ
Δείτε ποια πρόσωπα είναι οι φετινοί προσκεκλημένοι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ εδώ.


INFO

ΤΟ 22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΑΝΑΟΣ – AΣΤΟΡ – AUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Τιμή εισιτηρίου: 6 €
Τιμή παιδικών εργαστηρίων (Αθήνα): 10 €
Θα διατεθούν και κάρτες πολλαπλών προβολών. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Η πώληση των εισιτηρίων ξεκινά την Πέμπτη 24/03/2022.

WWW.IFG.GR

WWW.FESTIVALFILMFRANCOPHONE.GR

Facebook : Festival du Film Francophone de Grèce

#FFF22 –  #festivalfilmfrancophone  – #IFG

Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος │  Σίνα 31, 10680 Αθήνα – T. : (30) 210 3398600 – [email protected] – www.ifg.gr
Δες και αυτό!