Δυνατότητα τρίτης επιλογής στην κατηγορία φύλου δίνει το ΑΠΘ

471
Ακόμη μία επιλογή στην κατηγορία σε σχέση με το «φύλο» προσφέρει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, στην αίτηση για παρακολούθησης των διαφόρων προγραμμάτων του Κέντρου Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου, τα ενδιαφερόμενα άτομα θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ «άνδρα», «γυναίκας» και «άλλου»

Αλλαγές στην ίδια κατεύθυνση αναμένονται και στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του ΚΕΔΙΒΙΜ, που εγκρίθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου στις 19 Απριλίου και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Πλέον, στον Κανονισμό αναφέρονται παντού τουλάχιστον και τα δύο φύλα (π.χ. διευθύντρια/ντης, εκπαιδεύτρια/της, φοιτήτριες/τες, μεταπτυχιακές/ούς κ.ο.κ.), σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε έως τώρα όπου αναγραφόταν μόνον το αρσενικό.

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ και συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων των ΑΕΙ, Δήμητρα Κογκίδου, λέγοντας πως “αν θέλουμε να έχουμε ένα συμπεριληπτικό πανεπιστήμιο όπου όλα τα άτομα χωράνε και είναι αποδεκτά, ένα πανεπιστήμιο που οδεύει προς την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, τότε πρέπει να έχουμε αρχικά μια “γλώσσα” που δεν κάνει αποκλεισμούς και πρέπει να σέβεται τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων. Έχουμε δύο θετικά βήματα προς την κατεύθυνση της συΜπερίληψης του ΑΠΘ: Το πρώτο είναι ότι το ΚΕΔΙΒΙΜ πήρε την πρωτοβουλία να κάνει τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του σε μη σεξιστική γλώσσα. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα για τρίτη καταχώρηση φύλου κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης των προσωπικών στοιχείων (Άνδρας, γυναίκα, άλλο)”