Επίθεση Ψωμιάδη σε καθηγήτρια του ΑΠΘ για τη συμμετοχή του πανεπιστημίου στο EuroPride

27/06/2024
από
Επίθεση στην καθηγήτρια του ΑΠΘ, Δήμητρα Κογκίδου, έκανε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή το φυλλάδιο του πανεπιστημίου για το EuroPride.

Καλεσμένη στην πρωινή εκπομπή του ANT1, η καθηγήτρια ψυχολογίας, η οποία ασχολείται με ζητήματα φύλου, καθώς είναι και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ισότηττας των Φύλων του ΑΠΘ, μίλησε για την απόφαση του πανεπιστημίου να δηλώσει την υποστήριξή του στο Pride.

Η κυρία Κογκίδου, η οποία είναι και μέλος της ομάδας που αποφάσισε τη συμμετοχή του πανεπιστημίου στο EuroPride, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός συμπεριληπτικού και ισότιμου περιβάλλοντος για όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Το ΑΠΘ θέλει να δώσει περήφανα παρόν και να τιμήσει τους αγώνες τους ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», είπε μεταξύ άλλων, ενώ τόνισε ότι η χρήση της ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας στοχεύει στη συμπερίληψη και τον σεβασμό όλων των ατόμων.

Με αφορμή τις δηλώσεις της καθηγήτριας του ΑΠΘ, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, γνωστός για τις ομοτρανσφοβικές του θέσεις, εξαπέλυσε μια προσωπική επίθεση σε βάρος της πρώτης, κάνοντας λόγο για «Σόδομα και Γόμμορα».

«Αυτό το αίσχος πρώτη φορά κυκλοφορεί από πνευματικό ίδρυμα», είπε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Εμετικά όλα αυτά που ακούγονται δυο μέρες. Μια απύθμενη βλακεία παρακολούθησα πριν από λίγο από την κυρία Κογκίδου. Τι να διδάξει αυτή η κυρία;».

Συνεχίζοντας στο ίδιο κλίμα, αναρωτήθηκε γιατί γίνεται η παρέλαση, λέγοντας ότι «ο νόμος αυτός δεν τους αρκεί. Τι άλλο θέλουν πια;

«Προσπαθείτε να επιβάλλεται μια μορφή χούντας ομοφυλοφιλίας».

«Πάνε να δημιουργήσουν το τρίτο φύλο που θα είναι ο πιο αρεστός φίλος της νέας τάξης πραγμάτων», κατέληξε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Επίθεση προς το πρόσωπό της έκανε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, γράφοντας στο X/Twitter: «Αυτήν την κυρία την πληρώνει ο ελληνικός λαός για να λέει αυτές τις ασυναρτησίες; Τα παιδιά μας χρειάζονται παιδεία και όχι “κατήχηση” για τα pride! Αυτά τα φαινόμενα που αρέσουν στα πρωιναδικα… με ΕΛ τέλος! ΘΑ ΚΟΠΟΎΝ ΟΛΑ! ΣΧΌΛΙΑ αναμένουμε! Να κοπουν αυτά ναι ή οχι;».

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η καθηγήτρια του ΑΠΘ δήλωσε ότι είναι περήφανη για το πανεπιστήμιό της, τονίζοντας ότι «ο Ιούνιος είναι ο μήνας περηφάνειας που μας υπενθυμίζει ότι το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε ως κοινωνία είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ζωές όλων μετράνε και έχουν την ίδια σημασία».

Αναλυτικά η ανάρτηση της Δήμητρας Κογκίδου:

Επιλέγω να ανεβάσω μόνον το δικό μου απόσπασμα και όχι τι προηγήθηκε απο το Βελόπουλο και τι ακολούθησε απο τον Ψωμιάδη απο τον οποίο δέχθηκα και προσωπική επίθεση χθες. Επιφυλάσσομαι για τη συνέχεια.

 Ήταν αναμενόμενο ότι η συμμετοχή του ΑΠΘ με δράσεις στο EuroPride 2024 θα προκαλούσε  αντιδράσεις  ομο -τρανσφοβίας απο τους γνωστούς υπόπτους. Είμαι περήφανη για το ΑΠΘ που πήρε αυτήν την απόφαση.Έχει  τεράστια συμβολική αξία, όπως επισήμανε ο Πρύτανης στο χαιρετισμό του. 

Ο Ιούνιος είναι ο μήνας περηφάνειας που μας υπενθυμίζει ότι το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε ως κοινωνία είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ζωές όλων μετράνε και έχουν την ίδια σημασία. 

Όπως ανέφερα και στην εκδήλωση:

”Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά και  δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις και περιορισμοί με βάση την ταυτότητα φύλου, τα χαρακτηριστικά του φύλου και το σεξουαλικό προσανατολισμό του ατόμου. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να επιμένουμε συλλογικά στους  αγώνες για απόδοση δικαιωμάτων – πολύ περισσότερο τώρα με την άνοδο της ακροδεξιάς στις  Ευρωεκλογές στην Ευρώπη.”

”Πρέπει να προχωράμε,  να χτίζουμε μαζί ένα μέλλον αγάπης και αποδοχής, να υπερασπιζόμαστε   μια πιο δίκαιη, ανοιχτή  και συμπεριληπτική κοινωνία, χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλα τα άτομα χωράνε,  είναι αποδεκτά,  μπορούν να ζήσουν και να αγαπήσουν ελεύθερα και χωρίς το φόβο διακρίσεων και βίας. Είμαστε εδώ για να τα δείξουμε όλα αυτά. Με επιμονή για την πρόοδο και την ευημερία.”
Δες και αυτό!