Διεθνής Ημέρα για την αποπαθολογικοποίηση της τρανς κατάστασης

21/10/2021
από

Πριν από τρία χρόνια, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έδωσε στη δημοσιότητα τον ταξινομητικό κατάλογο ICD-11, από τον οποίο αφαιρέθηκαν όλες οι διαγνώσεις που αφορούσαν τις τρανς ταυτότητες από το κεφάλαιο των ψυχικών διαταραχών.

Χρειάστηκε τεράστιος αγώνας πολλών ετών μέχρι η διεθνής τρανς κοινότητα να καταφέρει να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.

Παρότι βέβαια ο ΠΟΥ αφαίρεσε εντελώς τις κατηγορίες F64 και F65 που αναφέρονταν στην ονομαζόμενη μέχρι χθες “διαταραχή ταυτότητας φύλου”, όρος προβληματικός, που στιγματίζει αρνητικά τους τρανς ανθρώπους, αντικαθιστώντας τον με τον όρο ασυμφωνία φύλου, πολλοί από τους εργαζόμενους στον χώρο της ψυχικής υγείας συνεχίζουν να τον χρησιμοποιούν αγνοώντας παντελώς την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η Μαρίνα Γαλανού με το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), από την ίδρυση του μέσα από δράσεις, ημερίδες, παρεμβάσεις, συμμετοχές σε τοπικά αλλά και διεθνή συνέδρια καθώς και σε Επιτροπές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αγωνίστηκε για τον πλήρη αποστιγματισμό των τρανς ανθρώπων και την καταπολέμηση των διακρίσεων, της άνισης μεταχείρισης και των αποκλεισμών που βιώνουν. Κάτι για το οποίο και εμείς τώρα καλούμαστε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Τον Ιανουάριο του 2018, με το ΣΥΔ είχαμε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον τότε Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, που τότε η Μαρίνα, μέσα σε όλα τόνισε την ανάγκη να συσταθεί μία Επιστημονική Ομάδα Εργασίας από το Υπουργείο Υγείας, με στόχο την ελεύθερη πρόσβαση και την ίση μεταχείρiση στις υπηρεσίες υγείας ειδικότερα των τρανς και ίντερσεξ προσώπων αλλά και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ.

Λίγους μήνες αργότερα η Επιστημονική Ομάδα Εργασίας συστάθηκε, στην οποία συμμετείχαν μέλη του ΣΥΔ.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Επιστημονικής Ομάδας, η Μαρίνα Γαλανού, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, η Πάρβη Πάλμου, ο Κίμων Μελικέρτης και εγώ ως εκπρόσωποι του ΣΥΔ, καταθέσαμε αναλυτικά Υπομνήματα με προτάσεις, όπου ανάμεσα σε όλα τονίζαμε ότι Υπουργείο Υγείας πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Ελληνική πραγματικότητα να βρίσκεται σε συμφωνία με την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και ότι η Πολιτεία πρέπει να αναθεωρήσει πρακτικές και διατάξεις που στιγματίζουν τα τρανς πρόσωπα ως ψυχικά ασθενή.

Επίσης, η Μαρίνα με τον Βασίλη έπειτα από πολύ δουλειά, κατέθεσαν και πρόταση προσχεδίου νόμου με σκοπό τη θέσπιση νομοθετικών ρυθμίσεων για την πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και την ίση μεταχείριση για τα τρανς, φυλοδιαφορετικά, μη δυαδικά και ίντερσεξ πρόσωπα.

Το Πόρισμα της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας που εμπεριέχει και το προσχέδιο νόμου, βρίσκεται στο Υπουργείο και είναι ένα ισχυρό εργαλείο ώστε να γίνουν όλες οι ρυθμίσεις που χρειάζονται, για την πλήρη αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της αποπαθολογικοποίησης στα ανήλικα τρανς παιδιά, καθώς και να δημιουργηθεί το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο που να διασφαλίζει την ισότιμη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και προπάντων ασφαλή πρόσβαση στον χώρο της υγείας για όλα τα τρανς, φυλοδιαφορετικά και ίντερσεξ πρόσωπα.

Το 2018 η Μαρίνα Γαλανού φύτεψε τον σπόρο. Αυτό που μένει τώρα είναι να τον δούμε να μεγαλώνει, να ανθίζει και να βγάζει καρπούς που θα διασφαλίζουν όλους τους πιο πάνω σκοπούς διατυπωμένους σε νομοθετικές ρυθμίσεις.

Γράφει η Άννα Απέργη για το t-zine.gr (πρώτη δημοσίευση)

O Π.Ο.Υ αφαίρεσε την τρανς κατάσταση από τη λίστα με τις ψυχικές διαταραχές




Δες και αυτό!