O Π.Ο.Υ αφαίρεσε την τρανς κατάσταση από τη λίστα με τις ψυχικές διαταραχές

19/06/2018
από

Την 11η αναθεώρηση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD-11) δημοσίευε o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αφαιρώντας την τρανς κατάσταση από την ταξινόμηση των ψυχικών και συμπεριφοριστικών διαταραχών.

Πιο συγκεκριμένα ο Π.Ο.Υ. ανανέωσε την Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD), που περιγράφεται ως “το διεθνές σημείο αναφοράς για τη διάγνωση διαταραχών και επιπέδων υγείας.”

Αυτή η τελευταία αναθεωρημένη εκδοχή είναι η ICD-11. Στην ICD-11 θα υπάρχουν νέες κατηγορίες, που καλύπτουν την τρανς ταυτότητα, αλλάζει ο όρος “δυσφορία φύλου” και αντ’ αυτού χρησιμοποιείται ο όρος “ασυμφωνία φύλου” , ενώ αφαιρείται από την κατηγορία των ψυχικών διαταραχών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει τον όρο “ασυμφωνία φύλου” ως “την έντονη και επίμονη ασυμφωνία μεταξύ του φύλου, όπως το βιώνει το άτομο και του καταχωρημένου φύλου κατά τη γέννηση.”

“Ο κατάλογος ICD είναι κάτι για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πραγματικά περήφανος. Μας καθιστά ικανούς να αναγνωρίσουμε τόσα πολλά για το τι κάνει τους ανθρώπους να νοσούν, και να πεθαίνουν, και μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο και να σώσουμε ζωές” , δήλωσε ο δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο Γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο GSN.

Τα κράτη-μέλη θα υιοθετήσουν την αναθεωρημένη έκδοση ICD-11 τον Μάιο του 2019, ενώ θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022. Αυτό θα δώσει τον χρόνο στις χώρες να καταστήσουν το κατάλληλο πλάνο που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν, να προβούν στις απαραίτητες μεταφράσεις, και να εκπαιδεύσουν τους ειδικούς επαγγελματίες, πάνω σ’ αυτά τα θέματα.

“Πρόκειται για ένα ιστορικό επίτευγμα για το οποίο η παγκόσμια τρανς κοινότητα έχει αγωνιστεί εδώ και πολλά χρόνια, ενώ θέτει το θεμέλιο για μια νέα εποχή αποκατάστασης αδικιών και εορτασμού της διαφορετικότητας των φύλων.”

Άτομα της τρανς κοινότητας χαιρέτησαν την κίνηση αυτή.

“Είναι κάτι μεγάλο”, δήλωσε η Sally Goldner εκπρόσωπος της οργάνωσης Transgender Victoria.

“Ένας μεγάλος οργανισμός σαν τον Π.Ο.Υ. στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για το ότι η τρανς ταυτότητα αποτελεί κομμάτι της ανθρώπινης διαφορετικότητας και όχι κάποια παθολογίᔨ.

“Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τα τρανς άτομα”.




Δες και αυτό!