Έτσι γιόρτασε η Θετική Φωνή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού

13/02/2020
από

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή, τα Checkpoint και το AHF Europe διοργάνωσαν και φέτος μία σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Συνεργάστηκαν με τα εμπορικά κέντρα “The Mall Athens” στην Αθήνα και “One Salonica Mall” στη Θεσσαλονίκη.

https://www.facebook.com/myCheckpointGR/videos/493997727966654/

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους:

Η παρουσία μας περιελάμβανε δύο photobooth, όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί σε μία ποικιλία ευφάνταστων background.Στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερά μας, το κοινό μπορούσε να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες των Checkpoint και για θέματα σεξουαλικής υγείας όπως, η σωστή χρήση προφυλακτικού, η τακτική εξέταση και η πρόληψη. Παράλληλα οι εθελοντές μας, διένειμαν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σε όλους τους επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια τα Checkpoint έχουν διανείμει πάνω από 6.000.000 δωρεάν προφυλακτικά και 600.000 φυλλάδια σε όλη την Ελλάδα με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το συγκεκριμένο προληπτικό μέσο.

Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), η χρήση προφυλακτικού από το 2002 έως το 2018 μειώνεται σημαντικά από 86,9% στο 75,6%. Τo 18,3% των εφήβων απαντούν ότι δεν έχουν κάνει χρήση προφυλακτικού τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 6,1% απαντούν «δεν γνωρίζω» . Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των προγραμμάτων και παρεμβάσεων σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

H συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μία αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως η χώρα μας δεν έχει συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η σεξουαλική εκπαίδευση, η επιστημονική τεκμηρίωση U=U, και προληπτικά μέτρα, όπως η PrEP, η PEP και η τακτική εξέταση, μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά, στην οριστική αναχαίτιση της επιδημίας του HIV.
Δες και αυτό!