Διεθνές Δικαστήριο: Ζητά την κατάργηση ομοφοβικών νόμων της Τζαμάικα

19/02/2021
από
Τζαμάικα
Τζαμάικα

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσίευσε μια απόφαση του 2019, που διαπίστωσε ότι η Τζαμάικα παραβιάζει πολλούς νόμους που προστατεύουν τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και κάλεσε τη χώρα να καταργήσει αμέσως νομιθεσίες από τη βρετανική αποικιακή εποχή ,που απαγορεύουν τις συνεναιτικές ομόφυλες σεξουαλικές σχέσεις με φυλάκιση έως δέκα έτη και σκληρή καταναγκαστική εργασία.

Η υπόθεση, Gareth Henry και Simone Carline Edwards εναντίον της Τζαμάικα, ασκήθηκε από έναν γκέι άνδρα και μια λεσβία, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω της βίας και του φόβου θανάτου στα χέρια της ομοφοβικής αστυνομίας και των συμμοριών.

«Ξέρω πώς είναι να ζεις με φόβο», δήλωσε ο Gareth Henry, ένας από τους διαδίκους της υπόθεσης, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube από το Human Dignity Trust, το οποίο εκπροσώπησε τον Henry και την Edwards στην υπόθεση. «Ξέρω τι σημαίνει να ζεις κρυμμένος και εξοστρακισμένος. Ξέρω πώς είναι να ξυλοκοπούνται άνθρωποι και να αφήνονται νεκροί.» 

«Είναι μια πραγματική προσπάθεια για να δούμε ότι η Επιτροπή λαμβάνει σοβαρά υπόψη την καταγγελία μας», δήλωσε η Edwards. «Μου δίνει την ελπίδα ότι μια μέρα αυτοί οι ξεπερασμένοι νόμοι θα καταργηθούν και θα μπορέσω να επιστρέψω στην πατρίδα μου, χωρίς φόβο επίθεσης.» 

«Πρόκειται για μια σημαντική νομική νίκη για τον Gareth, τη Simone και ολόκληρη την κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων στην Τζαμάικα και την ευρύτερη Καραϊβική, όπου εννέα χώρες συνεχίζουν να ποινικοποιούν τη συναινετική οικειότητα μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου», ανέφερε η Téa Braun, διευθύντρια της Human Dignity Trust.

Στην υπόθεση των Gareth Henry και Simone Carline Edwards κατά της Τζαμάικα, η Διαμερικανική Επιτροπή έκρινε την κυβέρνηση της Τζαμάικα υπεύθυνη για πολλαπλές παραβιάσεις διεθνών συμφωνιών και κανόνων. Η επιτροπή δήλωσε την ευθύνη της Τζαμάικα να παρέχει πλήρεις οικονομικές αποζημιώσεις για διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να καταργήσει νόμους «απαγόρευση ή διάκριση βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή έκφρασης» και εκείνων που ποινικοποιούν τη «συναινετική σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άντρες.”

Η απόφαση ζητά, επίσης, μελέτες και άλλα προγράμματα για την εξάλειψη της βίας και των διακρίσεων κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στο νησιωτικό έθνος, και ανάπτυξη και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων προσέγγισης για τη δημιουργία ενός πιο συμπεριληπτικού περιβάλλοντος για όλα τα άτομα στην Τζαμάικα.

Ο Henry πήγε στον Καναδά, μετά από μια σειρά βίαιων επιθέσεων και άλλων ενεργειών. Το 2003 δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία μπροστά σε πλήθος 70 ατόμων, και το 2007 απειλήθηκε από την αστυνομία, αφού κυνηγήθηκε από ένα πλήθος 200 ατόμων «φωνάζοντας ότι πρέπει να σκοτωθούν οι ομοφυλόφιλοι.» Η Edwards πυροβολήθηκε πολλές φορές από μέλη μιας ομοφοβικής συμμορίας λίγο έξω από το σπίτι της, τα οποία προσπάθησαν, επίσης, να σκοτώσουν δύο από τα αδέλφια της, συμπεριλαμβανομένου ενός, που είναι γκέι. Όπως κι ο Henry, έτσι κι η Edwards αναγκάστηκε να φύγει για να σώσει τη ζωή της και τελικά βρήκε άσυλο στην Ευρώπη.

Παρά το βίαιο παρελθόν στο νησιωτικό έθνος, ο Henry εξέφρασε την συγκρατημένη αισιοδοξία του με την ανακοίνωση της απόφασης.

«Ελπίζω ότι η κυβέρνηση της Τζαμάικας, για πρώτη φορά, θα κάνει ό, τι είναι σωστό από την κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων», δήλωσε ο Henry στο βίντεο.

Δείτε το:
Δες και αυτό!