Δέκα κουήρ άτομα μιλούν για τη σημερινή Ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙ+φοβίας

Χαρά για όλ@ μας, να βρισκόμαστε ανοιχτά, να γιορτάζουμε φωτεινά, να συνομιλούμε με τα άλλα μας, με τα όλ@ μας!
Στις 17 Μαΐου, κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Αμφιφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Ιντερφοβίας (IDAHOBIT). Μια ημέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση, την αλληλεγγύη και την υποστήριξη προς τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ζητήσαμε από τη Δήμητρα, τη Σελήνη, τη Νάνσυ, την Έλλη, την Έλενα, τον Γιάννο, τον Γιώργο, τον Χάρρυ, τον Τάσο και το Jean να μας στείλουν το δικό τους μήνυμα.

Δήμητρα

Μια άλλη μέρα ή άλλη μια μέρα; Τίποτα απ’τα δυο. Η αφαίρεση της ομοφυλοφιλίας από τον κατάλογο των ψυχιατρικών διαταραχών, την οποία μνημονεύουμε στις 17 Μάη δυστυχώς δεν εγκαινίασε μια νέα εποχή για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα όπως όφειλε και όπως ελπίζαμε. Γι’ αυτό το λόγο όμως, δεν είναι μια συνηθισμένη μέρα. Η IDAHOBIT είναι εδώ για να θυμίζει σε μας και σε όλη την κοινωνία ότι οφείλουμε όλα μας να αγωνιστούμε για τα αυτονόητα και για όσα αξίζουμε. Και θα το κάνουμε!

Σελήνη

Η Συγγρού είναι όμορφη, αλλά ας ανοίξουμε κι άλλους δρόμους!

Nancy

Αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που ζουν στο σκοτάδι, δεν θα υπήρχε τρανσφοβία. Είναι στο χέρι μας να έχουμε λόγο κι άποψη, διεκδικώντας την θέση και την ορατότητά μας.

Έλλη

Φέτος, κλείνει ένας χρόνος από όταν με αποδέχτηκε ακριβώς έτσι όπως είμαι η μανούλα μου. Slay (όπως της έμαθα να λέει) λοιπόν, και κάτω η πατριαρχία.

Έλενα

Είναι μια εποχή που τόσα λουλούδια την περίμεναν να ανθίσουν, τόσα χρώματα να κερματίσουν τα ουράνια τόξα, τόσες φωνές να αρθρωθούν, τόσοι άνθρωποι επιτέλους να υπαρξουν. Το δικό μου βίωμα, η σιωπή. Με αισιοδοξία κόντρα στα δεδομένα, με δρόμους κλειστούς, με σφιγμένα χείλη, με άφατα μυστικά. Χαρά για όλ@ μας, να βρισκόμαστε ανοιχτά, να γιορτάζουμε φωτεινά, να συνομιλούμε με τα άλλα μας, με τα όλ@ μας!

Γιάννος

Τι κι αν έχουν περάσει 34 χρόνια από τότε που ο Π.Ο.Υ. αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τον κατάλογο των ψυχικών νοσημάτων. Τι κι αν έχουν περάσει 50 και πλέον χρόνια από τo πρώτo Pride. Οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων παραμένουν, εντείνονται και διευρύνονται. Η σημερινή μέρα μας δίνει την ευκαιρία να διατυπώσουμε τις διεκδικήσεις μας ξανά και να παλέψουμε για τις ζωές μας.

Γιώργος

Σημαντικό βήμα στον δρόμο της αυτοαποδοχής υπήρξε η συνειδητοποίηση της εσωτερικευμένης μου ομοφοβίας, η οποία με ετεροκαθόριζε σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που ήθελα να παραδεχτώ. Οι αγώνες στον δημόσιο χώρο για ορατότητα πρέπει, όπως οδηγήθηκα να παραδεχτώ, να συνοδεύονται από αγώνες εσωτερικούς για τη θραύση των βιτρό που οι κοινωνικοί κανόνες της ετεροκανονικότητας μας επέβαλαν και που υπήρξαν κατά καιρούς δομικά στοιχεία του χαρακτήρα μας. Ας σπάσουμε τα δεσμά που μας θέλουν περιορισμένες και κρυφές.

Χάρρυ

Το ΙDAHOBIT στις 17 Μαϊου είναι ουσιαστικά μέρα κατά των διακρίσεων που αντιμετωπίζει η κοινότητα μας και είναι σκόπιμο μια τέτοια μέρα να σκεφτούμε εν τέλει πόσο μας υπολογίζει η χώρα μας όταν πρακτικά τα δικαιώματά μας στη νομοθεσία δεν υλοποιούνται ή δεν παίρνονται καθόλου υπόψιν.

Τάσος

Για μένα μέρες σαν αυτή, έχουν τη σημασία τους γιατί σου δίνουν αφορμή να θυμηθείς, να βγεις στον δρόμο, να διεκδικήσεις, να φωνάξεις. Σου δίνουν αφορμή να μοιραστείς παρόμοια η και τελείως διαφορετικά βιώματα με άλλα κουηρ άτομα. Είναι αρκετά επανάσταστικο το να είσαι ένα τρανς άτομο και να κυκλοφορείς ελεύθερο και χαρούμενο στον δρόμο. Να αγαπάς, να ερωτεύεσαι, να κάνεις μικρά και απλά καθημερινά πράγματα. Το βρίσκω επανασταστατικό

Jean

Στάχτες από τα λόγια εγκεφαλικών μορίων μικροσκοπίου. Περπατώντας με εγκαύματα στις φτέρνες, σαν τον Ερμή φτερουγίζεις και απομακρύνεσαι από μικρής κλίμακας όντα. Φοίνικας Κόκκινος με λάμψη αστερόσκονης, Κάνε το βήμα σου!
Δες και αυτό!