Μια χριστιανική αντί ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα κατέθεσε μήνυση, κατά ενός κολεγίου του Κέιμπριτζ για υποτιθέμενη «διάκριση» μετά την άρνηση φιλοξενίας συνεδρίου.

Η Christian Concern ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα διάκρισης λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, από το Κολλέγιο Fitzwilliam, που αρνήθηκε να φιλοξενήσει μια προγραμματισμένη εκδήλωση της, που κρίθηκε «μη συμβατή με τις αξίες του κολεγίου.»

Η ομάδα προσέγγισε τη διοίκηση του Κολλεγίου Fitzwilliam με μια ερώτηση για τη φιλοξενία μιας εκδήλωσης με τίτλο «Wilberforce Academy», που ήταν να πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του catering και των εκδηλώσεων του κολεγίου είπε ότι υπήρχαν «ανησυχίες για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα» και μια υποτιθέμενη αντίθεση της ομάδας προς τους γάμους ομοφυλοφίλων ζευγαριών.

«Αυτό προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την αντίδραση των φοιτητών του κολεγίου, εάν η φιλοξενία της εν λόγω εκδήλωσης γινόταν αποδεκτή», δήλωσε ο δικηγόρος Yaaser Vanderman, ο οποίος εκπροσωπούσε το κολέγιο, κατά τη διάρκεια μιας προκαταρκτικής ακρόασης την Πέμπτη (15 Σεπτεμβρίου).

«Το κολέγιο ενημέρωσε τον ενάγοντα, ότι είχε αποφασίσει να μην αποδεχτεί να φιλοξενήσει την εκδήλωση, με το σκεπτικό ότι «η εκδήλωση δεν είναι συμβατή με τις αξίες του κολεγίου.»

Η Christian Concern απέρριψε σταθερά τους ισχυρισμούς, ότι δεν ήταν συμπεριληπτική ως ομάδα, παρόλο που συμφώνησε, ότι η αντίληψή της για τον γάμο είναι ότι είναι μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Εκπροσωπώντας την ομάδα, ο δικηγόρος Alasdair Henderson είπε: «Ανησυχούσαμε πολύ για τα ευρύτερα ζητήματα της ελευθερίας του λόγου στις πανεπιστημιουπόλεις.»

Η δικαστής Ross κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε “θέμα που έπρεπε να δικαστεί”, αλλά ότι η αξίωση δεν ήταν κατάλληλη για το Ανώτατο Δικαστήριο. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη η ημερομηνία και ο τόπος εκδίκασης.

Σημείωσε, επίσης, ότι η Christian Concern θα πρέπει να επιλέξει διαφορετική τακτική στο νομαρχιακό δικαστήριο.

Το Fitzwilliam College δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου, προσθέτοντας:

«Το κολέγιο συνεχίζει να δέχεται κρατήσεις εκδηλώσεων από ένα ευρύ φάσμα ομάδων και οργανισμών, με διαφορετικές πεποιθήσεις και ενδιαφέροντα, συμπεριλαμβανομένων πολλών θρησκευτικών ομάδων.»